Bahrain overvejer at udlevere aktivist

Villy Søvndal beder Bahrain om at få sultestrejkende aktivist til Danmark. Hver en time tæller, siger Søvndal

Bahrain overvejer at udlevere den fængslede demokratiforkæmper Abdulhadi al-Khawaja til Danmark. (Foto: AP)
Bahrain overvejer at udlevere den fængslede demokratiforkæmper Abdulhadi al-Khawaja til Danmark. (Foto: AP)

Myndighederne i Bahrain overvejer i øjeblikket den danske regerings ønske om at få overført den fængslede demokratiforkæmper Abdulhadi al-Khawaja til Danmark.

Det rapporterer det statslige nyhedsbureau i Bahrain, BNA, med landets udenrigsminister, Khalid al-Khalifa, som kilde.

- Udenrigsministeren har modtaget et brev fra den danske udenrigsminister, Villy Søvndal, som beder om, at Abdulhadi al-Khawaja kan blive overført til Danmark, eftersom han har dansk statsborgerskab, lyder det.

Al-Khawaja, som sidder fængslet i Bahrain, sultestrejker på snart 60. døgn i protest mod styret. Han ligger stærkt afkræftet på et militærhospital og har ifølge aktivister tabt 25 procent af sin kropsvægt.

Danmarks ambassadør i Saudi-Arabien har lørdag besøgt og talt med den fængslede demokratiforkæmper. Al-Khawaja er idømt livsvarigt fængsel for at stå bag omfattende protester mod landets autoritære regime.

Det er nu op til et særligt højtstående retligt råd i Bahrain, om Abdulhadi al-Khawaja kan blive overført til dansk varetægt. Men man skal først "studere" den danske anmodning og "træffe en beslutning", skriver BNA.

Den officielle melding glæder udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

- Det er positivt, at det danske synspunkt er modtaget i Bahrain, og at de overvejer situationen. Jeg håber meget, at det vil føre til, at al-Khawaja kan komme til Danmark og få lægebehandling. Det ville være en lykkelig udgang på sagen, siger han.

- Nu er det op til Bahrain. Jeg håber, de træffer den rigtige beslutning, men tiden er knap. Situationen er alvorlig, og hver en time tæller, understreger Villy Søvndal i en kommentar til Ritzau.

Menneskerettighedsaktivisten al-Khawaja får i øjeblikket kun næring - en blanding af saltvand og sukkeropløsning - gennem et intravenøst drop. Hans familie frygter, at han dør snart.

Fredag deltog flere tusinder i demonstrationer i Bahrain for at kræve al-Khawaja løsladt.

0 kommentarer
Vis kommentarer