Frisører risikerer kræft: 'Glemmer' handsken

Hver fjerde, der forlader frisørfaget, peger på eksem som årsag. Alligevel bruger få handsker, skriver Avisen.dk.

(Foto: Anthon Unger)
(Foto: Anthon Unger)

Tallene er lige så dystre, som skyllevandet efter en hårfarvning i den lokalefrisørsalon.

For fire ud af 10 frisører har haft håndeksem. Hver fjerde af de frisører, der forlader faget, peger på eksem som årsag. 18 procent nævner allergi.

Men virkeligheden er stadig, at et flertal af landets frisører dropper handskerne, når kunderne skal have vasket eller farvet hår. Det viser en ny dansk undersøgelse, der netop er netop er publiceret i tidsskriftet ’Contact Dermatitis’.

- Nu ser vi de tørre tal for, hvor fatalt det er, når man ikke bruger handsker, siger formanden for Dansk frisør og Kosmetikerforbund, Poul Monggard.

Næsten 3.000 frisører undersøgt
- Det er faktisk et af de mest væsentlige arbejdsmiljømæssige problemer, som frisører har, siger ph.d.-studerende Susan Hovmand Lysdal, der forsker i arbejdsbetingede sygdomme ved Videncenter for Frisører og Kosmetikere.

Tilfreds frisørkunde nægtede at betale

I alt 2.918 aktive frisører har fået kortlagt deres handskevaner gennem spørgeskemaer.

Otte procent vender efter brug
Når hele høstakken skal farves eller afbleges, trækker de fleste frisører de beskyttende gummihandsker på.

Men kun halvdelen bruger dem, hvis det handler om lyse striber, eller når de bagefter vasker farven ud af håret.

Sådan ødelægger du din frisør

- Frisører har en meget høj eksponering for en række kemikalier. Deres handskebrug er utilstrækkelig og nogle gange ukorrekt. Eksempelvis genbruger mange frisører deres handsker, og otte procent af alle frisører vender deres handsker på vrangen, før de bruger dem igen. Det er slet ikke godt, siger Susan Hovmand Lysdal.

Forsker: Eksem, allergi og kemikalier
Undersøgelsen viser også, at 86,6 procent har våde hænder i mere end to timer om dagen. Samlet set tegnes et kedeligt billede, mener forskeren.

- De risikerer at håndeksem. Hvis det er et allergisk håndeksem, betyder det, at de får en allergi, der varer resten af deres liv, siger Susan Hovmand Lysdal, der fortsætter således:

- Derudover udsættes frisører for en cocktail af kemiske stoffer fra alle de produkter, som de bruger i salonen, som man endnu ikke kender den fulde effekt af. Nogle undersøgelser peger på, at frisører hyppigere får visse typer af kræft og hyppigere har svært ved at få børn.

Gravide frisører i søgelyset
De såkaldte frisørkemikalier, der findes i hårfarver, blegemidler og permanentvæsker, kom i søgelyset, da Avisen.dk i 2011 satte fokus på gravide frisører.

Harm fagboss kræver voldsdomme til handskeforbrydere

Miljøstyrelsen fraråder gravide at farve hår, bruge sprayprodukter og parfume, men alle er naturlige bestanddele i frisørenes hverdag.

I et notat til Arbejdstilsynet vurderer Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling Bispebjerg Hospital, at gravide kan fortsætte i arbejde under graviditeten "uden øget risiko for negativt graviditetsudfald", såfremt man – blandt flere andre sikkerhedsforanstaltninger brugte ”egnede handsker”.

Men handskerne kommer alt for sjældent på, når man arbejder. Det bekræfter Jens Dissing, tilsynschef i Arbejdstilsynets Tilsynscenter Syd:

- Vi ved fra vores besøg i salonerne, at nogle frisører oplever det som upersonlig at bruge handsker i forbindelse med hårfarvning og hårvask, derfor benytter man dem ikke.

Holdningsændring
Seniorforsker og forskningsleder ved Videncenter for Frisører og Kosmetikere, Heidi Søsted, oplyser, at der i mange år er blevet gjort opmærksom på problematikken over for både frisører og frisørmestre. Uden synderlig effekt.

- Der skal ske en holdningsændring i faget. Det er klart, at mestrene og skolerne bliver nødt til at gå foran. De er forbillederne og har autoriteten, siger Heidi Søsted.

Hun peger desuden på et behov for skrappere sanktioner over for frisører og frisørsaloner, der lader handskerne bliver i skuffen eller aldrig indkøber dem.

- På byggepladsen ved alle, at det koster, hvis man ikke tager hjelmen på (i form af bøder, red.). Det ville skabe en anden tilgang til brugen af handsker, hvis der på samme måde var noget på spil i frisørsalonerne, siger Heidi Søsted.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere