USA sænker japansk tsunami-skib

Et japansk skib, der drev til havs efter tsunamien i 2011, er nået til USA, hvor kystvagten vil sænke det

Det japanske spøgelsesskib er drevet ind i kystområdet ved Alaska efter sidste års tsunami. (Foto: AP)
Det japanske spøgelsesskib er drevet ind i kystområdet ved Alaska efter sidste års tsunami. (Foto: AP)

Den amerikanske kystvagt har skudt mod et japansk spøgelsesskib i et forsøg på at sænke skibet, efter at det drev ind i kystområdet ved Alaska efter sidste års tsunami i Japan og nu udgør en fare for den lokale skibstrafik.

Den forladte trawler blev først set ud for Canadas kyst 24. marts efter at være drevet flere tusinde kilometer over Stillehavet med strømmen efter tsunamien i marts 2011.

- Grunden til, at vi vil sænke skibet, er, at det på nuværende tidspunkt udgør en fare for den lokale skibstrafik, siger Sara Francis, der er talskvinde for kystvagten i Alaska.

- Det er omkring 45-60 meter langt, det er ubemandet, uoplyst og driver med strømmen. I mørket udgør det en betydelig fare for andre skibe på vej gennem området, siger hun.

De japanske ejere har sagt, at de ikke vil have skibet tilbage. Torsdag forsøgte en canadisk besætning at redde skibet, men efter at have set nærmere på sagen, opgav de idéen. Derfor blev planen om at sænke skibet blev sat i værk.

- Vi har affyret første savle mod skibet, siger Kip Wadlow, der er chef for kystvagten i delstatens hovedstad Juneau.

Kystvagten vil blive ved med at skyde mod skibet, indtil det synker. Samtidig forsikrer myndighederne om, at der ikke er risiko for forurening af kystområderne.

- Hvis der er brændstof om bord, er det sandsynligvis diesel, som vil forsvinde igen meget hurtigt og udgøre en begrænset fare for miljøet, siger Sara Francis.

Skibet er det største vrag, der er skyllet op mod den amerikanske kyst efter tsunamien i marts 2011.

Omkring 20 millioner ton vragrester er drevet fra den japanske kyst og over Stillehavet til Alaska. Forskere i Hawaii har udviklet computermodeller, der kan forudsige, hvor og hvornår de vil skylle i land.

1 af 2 Den amerikanske kystvagt har ramt skibet, der skal sænkes, fordi det er til fare for den lokale skibstrafik. (Foto: AP)
2 af 2 Det japanske spøgelsesskib er drevet ind i kystområdet ved Alaska efter sidste års tsunami. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer