Læger scorer kassen på bijob i arbejdstiden

Selv om de allerede er på arbejde og får løn, tjener landets skadestue-læger op til 1362 kr., hver gang de stikker i en spritbilist

Selv om det kun tager fem minutter, tjener lægerne op til 1362 kroner på at tage en blodprøve, selv om de allerede er på arbejde. (Foto: Nima Stock)
Selv om det kun tager fem minutter, tjener lægerne op til 1362 kroner på at tage en blodprøve, selv om de allerede er på arbejde. (Foto: Nima Stock)

Det tager kun fem minutter, men vi vil så gerne have, at vores løncheck bliver lidt større.

Sådan kunne et nyt slogan lyde for mange af lægerne på landets skadestuer og hospitaler.

For hver gang, offentligt ansatte læger hjælper politiet med simple blodprøver, koster det nemlig politiet helt op til 1362 kroner – penge, som lægerne stikker direkte i lommen, selv om de allerede er på arbejde, får løn og bruger hospitalets lokaler.

Og med hele 12.728 sigtelser for spirituskørsel i 2011 giver det tilsammen et større millionbeløb, der ryger direkte ind på lægernes bankkonti.

Dobbelthyren opstår, når politiet eksempelvis pågriber en formodet spritbilist og skal have taget en lovpligtig blodprøve for at fastslå promillen. I sådanne tilfælde henvender det sig enten til privatpraktiserende læger eller de læger, der tilfældigvis er på arbejde på landets skadestuer.

- Det handler simpelt hen om logistik. Vi forsøger altid at sørge for at frihedsberøve folk i så kort tid som muligt, og derfor er det nogle gange mest hensigtsmæssigt at køre på skadestuen, fortæller pressechef Henrik Suhr fra Nordsjællands Politi.

Men logistikken ender med at koste samfundet dobbelt dyrt, hvis politiet vælger at køre ind på skadestuen, eftersom lægerne altså har forhandlet sig frem til at få ekstra honorarer for arbejdet med blodprøverne, selv om de foregår i arbejdstiden.

- Det er dybt overraskende og helt forkert. Jeg kan slet ikke forstå, hvordan man kan forsvare at modtage penge fra en tredjepart, når man i forvejen er på arbejde, lyder det fra Lars Engberg, der er formand for den landsdækkende patientforening Danske Patienter.

Lav det om straks
Tal fra Rigspolitiet viser, at der i 2011 i alt blev brugt 20,6 millioner kroner på lægeudgifterne. Ingen ved dog præcist, hvor mange af disse penge der går til skadestuernes læger, eftersom en del af beløbet går til privatpraktiserende læger.

Rundringninger til både et bredt udsnit af landets skadestuer og politikredse viser dog, at ordningen er så udbredt, at lægerne på skadestuerne må forventes at have modtaget en væsentlig del af de 20,6 millioner.

Uanset beløbets størrelse bør ordningen dog laves om med det samme, mener Danske Patienters formand.

- Det er jo ikke, fordi man går og har ondt af lægerne og deres lønninger i forvejen. Det her bidrager kun til en opfattelse af, at lægerne er grådige, og derfor må det også være i lægernes interesse at droppe ordningen, lyder det fra Lars Engberg.

0 kommentarer
Vis kommentarer