Jurister: Okay at råbe perker på boldbanen

Grænsen for racistiske udtalelser er anderledes på fodboldbanen end i samfundet, vurderer juraeksperter

Grænsen for racistiske udtalelser på fodboldbanen er langt bredere end i samfundet, vurderer juraeksperter. Det skriver Politiken tirsdag.

Ifølge lektor og ph.d. i strafferet Lasse Lund Madsen, som underviser i dansk sportsret på Aarhus Universitet, er en racistisk kommentar som at sige perker til sin modspiller kun lig med en udvisning.

- Man skal sondre mellem straffeloven og fodboldloven. Det er meget populært at kalde det racisme, men man er jo ikke racist, fordi man sviner hinanden til på en fodboldbane, siger han til Politiken.

Det handler jo om, at man skal prøve at tirre hinanden, og her gælder fodboldloven, siger lektoren.

- Fordi man står face to face og siger "dit sorte svin" på en fodboldbane, er racismeparagraffen umiddelbart ikke anvendelig. Det er ikke strafbart, tilføjer Lasse Lund Madsen.

Samme toner lyder fra professor i forfatningsret Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet.

- Når du sidder helt cool derhjemme og skriver et læserbrev eller stiller dig op på en kasse på Strøget og siger noget meget grimt om fremmede, er det mere velovervejet, end hvis du i kampens hede kommer til at slynge nogle kraftudtryk ud, siger professoren til Politiken.

- Der er en større margen i forbindelse med sportsbegivenheder.

Kulturminister Uffe Elbæk blev i begyndelsen af året kritiseret en del for at sige følgende omkring racisme i sportens verden:

- Der skal være en vis tolerance, hvor man forstår, at der kan ryge en finke af panden under særligt pressede situationer. Det er der jo tit på banen.

- På alle mulige andre arbejdspladser er der en forståelse for, at man kan komme til at sige noget dumt, hvilket man efterfølgende pænt må sige undskyld for. Det samme må gælde inden for fodboldens verden.

Hvad mener du? Deltag i debatten herunder

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere