Komiker: Danskerne er snotdumme

Komikeren Michael Schøt har i aften premiere med oneman-showet - 'Schøt Happens', hvor det danske samfund får en på lampen

Michael Schøt bliver rasende mindst en gang om dagen. Det sker især om morgenen, når han læser avisen. Og da han er nyhedsjunkie, sker det ofte. Det får ham i gang.

- Det giver mig utrolig meget energi sammen med kaffen, lyder det fra den 32-årige komiker, der ellers beskriver sig selv som en 'glad idiot' der går rundt og hygger sig. I aften har han premiere med sit tredje onemand-show 'Schøt happens', hvor han (igen) giver vores samfund et ordentligt drag over nakken.

Hvad er der galt med Danmark?
- Jeg kan ikke helt regne ud, hvad det præcist er. Men det er da helt håbløst. Kurven er bare knækket. Siden 70'erne har vi stået fuldstændig stille. Det sker nok, når man har haft det for godt. Så bliver man doven, og lader Kina komme ræsende forbi og overhale. Og for helvede mand. Der sidder en kuglestøder i Folketinget. Det er sgu da ikke i orden. Det at stille op i vild med dans burde jo disckavalificere ham for nogensinde at blive taget alvorligt.

Michael Schøt taler tit med sig selv. Det er sådan ideerne til til hans shows bliver skabt. Han taler meget hurtigt og overbevisende - og det er nemt at forestille sig, at han diskuterer, så ofte han kan komme til det.

Løgnagtige medier
- Hvordan kan vi stadig have en statsreligion i Danmark. Helt ærligt. Ingen af os er kristne. Vi går helt apatiske rundt og tror ikke på noget. Man kan da i øvrigt ikke tage en bog seriøst, der taler imod alkohol. Alligevel er der lavet en øl for hver helligdag. Og så lever vi sgu da i et totalt bondesamfund, når man får en skattefordel ved at være gift, siger han og fortsætter:

- Dit fag er også blevet helt ødelagt. Engang gjaldt det for journalister om at oplyse folk og gøre dem klogere. I dag går det ud på at skræmme os andre fra vid og sans. Der står frygtelige ting i avisen hele tiden. Med en overskrift, der er strammet så meget, at det er direkte løgn. Du ved, BT-historierne: 'Sådan kan du dø på din ferie'. Køb tillægget og se hvor farlig din badesandal er'. Det er jo så dumt. Men det værste er, når aviser og netmedier koger suppe på de frygtelige incestsager. Der er ikke noget formål med, at man får alle detaljerne penslet sådan ud. Ad. Det er klamt. Og sindsygt, at man overhovedet må det.

Hvordan skulle det hele så se ud?
- Se det er noget, der gør mig så lykkelig. Det er nemlig ikke min opgave. Men måske skulle man starte med, at sige til politikerne, at de ikke behøver at spille skuespil længere. Det ville spare os andre for en masse tid. Hvorfor skal de lade som om de er uenige. Kan de ikke bare arbejde for et fælles mål og gøre tingene mere effektive? I stedet modarbejder de hinanden, selvom de i bund og grund er enige om alting. Men man kommer bare mere i avisen, hvis man kan finde en måde at drille de andre på. Lars Løkke kan sige, at 'den klimaplan kraftedeme er en dårlig ide'. Selvom det er det samme, han selv har foreslået tre år før. Jeg tror, vi har for få problemer herhjemme.

- Hvad irriterer dig ellers rigtig meget?
- Nu du spørger, så hader jeg virkelig at filtre min ledning ud til mine høretelefoner. Det er det værste, jeg ved. Ja. Der kan du bare se. Vi har små problemer og er snotdumme.

- Hvordan er vi blevet dummere?
- Jeg kan virkelig blive nervøs over det. Jeg finder konstant nye beviser. For fem år siden havde man for eksempel ikke behov for at fortælle folk, hvilken side man stiger ud af toget på: 'Næste station Esberg. Udstigning i højre side'. Hvornår kom det behov?. De taler så meget ned til os i de toge: 'Når du forlader toget, så husk dine ting'. Ok, mor!!

- Det må da være nemt at lave stand up, når man har så meget at brokke sig over?
- Nu findes der jo kun ni forskellige jokes. Alt andet er en variation over dem. Det hele handler om, at det bare virker som om, jeg står og snakker helt normalt - men sjovt nok griner folk hvert halvandet minut.

- Er det ikke bare noget med at sige 'pik og patter' og så griner folk?
- Jeg ved godt, det er det, mange tror. Og det er ikke fordi, jeg ikke kan tale om sex og kvinder, men jeg tænker meget over måden, jeg gør det på. Det lærte jeg på den hårde måde.

- Hvordan?
I starten af min karriere skulle jeg optræde til et firmaarrangement for Nordea. Der prøvede jeg at stå på den helt forkerte setting og bare dø på min røv. For det første var det en overraskelse, at jeg skulle komme. Så de her mennesker sidder i kantinen fredag eftermiddagen og vil i virkeligheden bare hjem. Men så kommer der lige en eller anden 'dude' og tager deres tid. Jeg går i gang. Lyden i mikrofonen er mega dårlig og lige meget, hvad jeg siger, så griner de ikke.

- Så står man der og sveder sig igennem, mens det store ur for enden går uendelig langsomt. Hvis du så oven i købet bruger 'pik og patter' i den situation, så bliver det bare så grimt, at man ikke kan se sig selv i øjenene bagefter. Man mister totalt sin troværdighed. Det lærte mig, at jeg kun skal optræde med ting, som jeg kan stå ved, uanset situationen. Man må aldrig lede for meget efter grinet. I dag er jeg mere rolig og er ret god til at tacle den slags situationer. Men jeg har da også været i tvivl om, at jeg skulle det her resten af mit liv.

-Hvad mener du?
- Måske har det noget med alder at gøre. Jeg fik den vildeste arbejdskrise, da jeg blev 30. De var et stort chok for mig. Jeg havde oprigtig troet, at jeg ville være ligeglad med at fylde 30, men efter fire-fem dage, tænkte jeg. Hvad fanden skal jeg nu finde på. Laver jeg det rigtige i mit liv - eller skal jeg blive elektriker. Jeg følte mig helt tom for ideer og havde mistet lysten til at finde nyt materiale. Heldigvis fandt jeg ud af, at jeg bare skulle åbne en avis og blive så rasende, at jeg var nødt til at stille mig op på en scene og skrige det ud.

Hvad så med personlige kriser?
- Dem har jeg en gang om ugen. Jeg er stadig ikke helt kommet mig over første gang min fire-årige datter sagde, at hun ikke kunne lide mig. Hun havde en veninde ovre at lege i foregårs, og så siger veninden. 'Skal vi ikke lege far mor og børn'. Og min datter svarer. 'Jo, men skulle vi så ikke sige, at far, han var død?'. Fedt, fedt, fedt. Det er mit liv.

- Hvordan opdrager du din datter?
- Børn er jo nogle små røvhuller, der er født vildt utaknemmlige. Så det vigtigste er, at man opdrager dem så godt, at de ikke bliver ved med at være det. Projektet er, at hun ikke skal være en idiot, når hun bliver 18. Udover det, er der ikke en egentlig metode.

- Jo forresten. Der er et fantasitisk citat i 'Folk og røvere i Kardemommeby'. Jeg forstår ikke, at der ikke er et politisk parti, der har snuppet det. Det lyder: 'Du må gøre hvad du vil, så længe du ikke plager andre'. Det synes jeg fan'me er en god sætning. Det burde være sådan, hele samfundet var bygget op.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere