Mor til sex-offer: Håber de svin bliver straffet

Ukrainske aktivister vil have fuld gennemsigtighed i sagen mod de tre mænd, som voldtog og satte ild til den 18-årige Oksana Makar

Oksana Makar blev begravet i sin hjemby i en hvid kiste og iført en hvid brudekjole, som er en ukrainsk tradition , når en ung ugift kvinde er død (FOTO: STRINGER/REUTERS)
Oksana Makar blev begravet i sin hjemby i en hvid kiste og iført en hvid brudekjole, som er en ukrainsk tradition , når en ung ugift kvinde er død (FOTO: STRINGER/REUTERS)

Et grotesk retssystem har fået aktivister i Ukraine på banen, samtidig håber ofrets mor på retfærdighed.

Aktivisterne vil have en fuld strafferetlig efterforskning i sagen om den 18-årige Oksana Makar, som blev udsat for ren tortur af flere mænd.

Oksana Makar blev gruppevoldtaget, svøbt et tæppe og kørt til en gammel byggeplads, hvor der blev sat ild til den forsvarløse pige.

En mand fandt hende, og da hun blev bragt til hospitalet, måtte de amputere den unge kvindes ene arm og to fødder på grund af risiko for koldbrand.

Oksana Makar var forbrændt på 55 procent af kroppen og havde svære skader på lungerne.

Det var en blødning i netop lungerne, der endte med døden for den unge kvinde. Trods adskillige genoplivningsforsøg kunne lægerne ikke redde hendes liv.

- Min datter er død. Men hendes sag har chokeret hele Ukraine. Jeg håber nu, at i det mindste halvdelen af de svin, som gør horrible ting, vil blive straffet og ikke have muligheden for at købe sig til frihed, sagde Oksanas mor, Tatyana Sirovitskaya, i fredags til den ukrainske avis, Segodnya.

LÆS OGSÅ:

18-årig blev voldtaget og brændt. Nu er hun død

National debat
Hundredvis af mennesker gik på gaden i Mykolayiv, efter nyheden var sevet ud, om at to af de tre mistænke i sagen var blevet løsladt, da forældrene havde politiske forbindelser i regionen.

Sagen har skabt fokus omkring det svage retssytem i det tidligere Sovjet, hvor de velhavende kan slippe for retsforfølgelse ved at bestikke politi, anklagere og dommere.

De to mænd blev arresteret igen efter indgriben fra den ukrainske præsident, Viktor Yanukovich, som sendte en et hold efterforskere til byen.

Efter Oksana Mokars begravelse i lørdags, sagde en regional aktivist Yuri Krutsylov, at folk i regionen vil overvåge retsforfølgelsen af de tre mænd.

- Vi vil personligt følge denne sag. Hvis det ikke er gennemsigtigt og gøres rigtigt, er vi klar til at komme ud på gaden og give en påmindelse om, at vi følger tingene.

LÆS OGSÅ:

Mor til offer for gruppevoldtægt: Oksana døde med et smil på læben

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter