Putin får ny politisk ydmygelse

Vladimir Putins parti, Forenet Rusland, lider nyt stort nederlag ved lokalvalg.

Ruslands nyvalgte, men endnu ikke tiltrådte præsident, Vladimir Putin, må tage imod endnu et politisk nederlag efter måneder med regeringsfjendtlige demonstrationer over hele Rusland.

Ved et valg til borgmesterposten i byen Jaroslav vinder den uafhængige oppositionskandidat Jevgenij Urlasjov klart over regeringspartiet Forenet Ruslands kandidat, Jakov Jakusjev.

Jevgenij Urlasjov fik hele 68,7 procent af stemmerne ved borgmestervalget søndag, mens Jakov Jakusjev kun fik 27,8 procent.

Resultatet ses som en ydmygelse af Forenet Rusland, og dermed også som et klart politisk nederlag for Putin, da Forenet Ruslands længe har været hans politiske base.

Nederlaget er yderligere problemetisk for Putin og Forenet Rusland, eftersom både guvernøren og den afgående bordmester i Jaroslav bakke op om Jakov Jakusjev.

Nederlaget til Forenet Rusland kommer kun en måned efter, at Putin vandt præsidentvalget 4. marts.

Efter parlamentsvalget i begyndelsen af december protesterede den russiske opposition mod omfattende valgsvindel, der var den afgørende årsag til, at Forenet Rusland bevarede sit flertal i parlamentet.

Siden da har oppositionen gennemført en række demonstrationer vendt mod Putin.

Oppositionsgrupper har også dannet valgovervågningsgrupper for at forhindre ny valgsvindel.

Forud for valget i Jaroslav rejste flere hundrede uafhængige valgobservatører til Jaroslav for at sikre, at regeringspartiet ikke svindlede sig til en sejr.

Oppositionsgrupperne siger også, at det var deres overvågning, der gjorde, at Putin ikke snød sig til et flertal i Moskva ved præsidentvalget. I Moskva fik Putin under 50 procent af stemmerne.

Putin vandt dog samlet præsidentvalget med 63 procent af stemmerne.

Oppositionen siger, at hvis den havde været i stand til overvåge alle valgsteder i Rusland, ville Putin ikke havde fået så mange stemmer.

0 kommentarer
Vis kommentarer