1.300 unge småkriminelle slipper for slyngel-stempel

Unge slipper for en plet på straffeattesten, når de første gang bliver taget for eksempelvis tyveri. Et positivt skridt i forhold til resocialisering, siger ekspert, skriver Avisen.dk

(Foto: Chrtine Ertmann/POLFOTO)
(Foto: Chrtine Ertmann/POLFOTO)

Både politikere og eksperter jubler over resultaterne af en ny ordning, der på bare et år har sparet næsten 1.300 unge småkriminelle for en ødelæggende plet på straffeattesten.

Lovændringen, der blev indført 1. april sidste år, betyder, at unge førstegangskriminelle mellem 15 og 17 år slipper uden en plet på straffeattesten, hvis de kun bliver taget for småkriminalitet.

- Det er meget positivt. Der har klart været et behov for denne ordning, siger formand for Folketingets retsudvalg Anne Baastrup (SF).

Det er nye tal fra Rigspolitiets Kriminalregister, der viser, at næsten 1.300 unge i løbet af ordningens første år er sluppet uden en plet på straffeattesten.

Alle vil se attesten
- Det er et positivt skridt i forhold til resocialiseringen. Unge, der lever på randen og begår småkriminalitet første gang, har mulighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet i stedet for at få en plet på den straffeattest, som snart sagt alle arbejdsgivere vil se uplettet ved ansættelse, siger Michael Gøtze, professor på Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet.

Chefer i kontrolrus: Kræver 500.000 straffeattester

Han understreger, at den unge under alle omstændigheder får den straf, som lovovertrædelsen giver.

Men som Avisen.dk skrev søndag, kræver arbejdsgivere i stigende grad at se en straffeattest fra ansøgere.

Derfor er særordningen for de 15-17-årige ifølge Michael Gøtze en stor hjælp, både for den enkelte og for samfundet.

Slipper for at ryge yd af arbejdsmarkedet
De nye regler betyder, at den første lovovertrædelse ikke noteres på straffeattesten, medmindre overtrædelsen er så alvorlig, at den udløser en ungdomssanktion, en behandlingsdom eller en ubetinget fængselsstraf.

Hvis vedkommende, der slipper for en plet på straffeattest på grund af reglerne, begår ny kriminalitet indenfor tre år, kommer den oprindelige overtrædelse også med på straffeattesten.

Ledige forfølges af plettet straffeattest

Det vækker begejstring på Christiansborg, at den nye ordning har sparet næsten 1300 unge for en plet på straffeattesten.

- Dem, der normalt får en plet på straffeattesten, er yderligt på arbejdsmarkedet. Nu hvor de får en ekstra chance, kan de slippe for at ryge ud af arbejdsmarkedet, siger Anne Baastrup (SF), hvis parti oprindeligt fremsatte forslaget.

Det fremgår af regeringsgrundlaget, at 'det bliver lettere at komme videre med et normalt liv efter endt afsoning.

Det vil regeringen gøre ved, at visse mindre lovovertrædelser kun skal optræde på straffeattesten i et år mod de nuværende to år.

0 kommentarer
Vis kommentarer