Aldrende nazi-vagt dør fra fængselsdom

Den 91-årige 'Ivan den grusomme', der som vagt i en nazi-fangelejr medvirkede til at tage livet af 28.000 mennesker, er død før han nåede fængselscellen

Den aldrende og skrantende Demjanjuk døde, inden han nåede at se indersiden af en fængselscelle. (Foto: AP Photo/Matthias Schrader, file)
Den aldrende og skrantende Demjanjuk døde, inden han nåede at se indersiden af en fængselscelle. (Foto: AP Photo/Matthias Schrader, file)

John Demjanjuk, en 91-årig eks-amerikaner og tidligere nazist der fik øgenavnet 'Ivan den grusomme', er død af alderdom på et tysk plejehjem, skriver blandt andre nyhedsbureauet AP.

Han nåede dermed aldrig at afsone den fængselsstraf, han blev idømt ved en retssag i München sidste år, hvor han blev kendt skyldig i at medvirke til drab på 28.000 mennesker under anden verdenskrig.

LÆS:

Nu er 89-årig - mistænkt som 'Ivan den Grusomme' - blevet tiltalt for nazi-forbrydelser. (Foto: AP) 112 - 13. jul. 2009 - kl. 12:25 Anklage mod 89-årig: Du dræbte 28.000

'Jeg var selv et offer'
Ifølge anklagemyndigheden havde Demjanjuk som del af SS-gruppen arbejdet som vagt i nazisternes dødslejr Sobibor i Polen i 1943.

Demjanjuk selv hævdede derimod, at han var i lejren som krigsfange og selv var nazisternes offer. Han var oprindeligt soldat i den røde hær og blev taget til fange af nazisterne i 1942.

Dommeren i sagen blev dog så overbevist om, at Demjanjuk selv var gået med til at arbejde som vagt i Sobibor, at 'Ivan den grusomme' blev idømt fem års fængsel. Han var løsladt og anbragt på plejehjemmet, mens han afventede en appel-retssag.

Demjanjuk flyttede efter krigen til USA, som i 2009 under stor mediebevågenhed udleverede ham til Tyskland og fratog ham hans amerikanske statsborgerskab i forbindelse med nazi-retssagen.

LÆS:

89-årige John Demjanjuk i kørestol udsendes fra USA til retsforfølgelse i Tyskland. (Foto:AP) Samfund - 1. maj. 2009 - kl. 18:18 USA vil udlevere 'Ivan den Grusomme'

LÆS:0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen