Annonce:
Annonce:

Dong-bosser i hemmelig loge

Anders Eldrup indflydelsesrig mand i Bilderberggruppen. Bestyrelsesformand Fritz Schur med til mindst et møde i den kontroversielle 'loge'

Annonce:
Følg Samfund

Sig Bilderberg-gruppen og konspirationsteorierne vælter frem.

En mystik gruppe, der ufrivilligt kan komme frem i det rampelys de hader, på grund af balladen i Dong.

Foreningen, logen, samtale-gruppen eller hvad man ønsker at beskrive dem som, trives bedst i stilhed og mørke.

Bilderberggruppen har været udsat for masser af spekulation, men inden dem lige lidt fakta:

Gruppen holder møde hvert år, der inviteres maksimalt 100 deltagere, som - et eller andet sted i verden - drøfter et eller andet.

Bilderberggruppen har navn efter det hotel i Holland, hvor det første stiftende møde blev holdt i 1954.

Blandt stifterne var prins Bernhard af Holland, Denis Healey, Joseph Retinger og David Rockefeller.

Hovedkvartereret ligger i hollandske Leiden. Det formelle formål var dengang at udvide forståelsen mellem Europa og USA.

Annonce:

Efterretningstjenester
Når gruppen mødes, på et sted der først bliver kendt samme år (to gange har det været i Danmark, nemlig i 1956 på Store Kro i Fredensborg og i 1969 på Hotel Marienlyst i Helsingør), så er det de nationale efterretningstjenester, der står for sikkerheden.

Det er klart at møderne vil være guf for en terrororganisation. Det fremgår af deltagerlisterne, der omfatter navne som Georg W. Bush, Tone Blair, Bill Clinton, Bill Gates, Henry Kissinger, Olof Palme samt diverse medlemmer af især den hollandske kongefamilie og Rockefeller-familien.

Samt naturligvis mange flere, da kun de færreste er med i ret mange år.

Hvem er de?
Der er flere teorier om, hvad der foregår på Bilderberg-møderne. Medlemmerne har totalt referatforbud.

Men det er indlysende, at en sådan gruppe besidder en enorm magt.

Spekulationerne bliver ikke mindre af hemmelighedskræmmeriet. Det begrundes med, at total 'radiotavshed' er betingelsen for at deltagerne kan tale frit. Det samme er grunden til, at der ikke tages referat eller for dens sags skyld udsendes pressemeddelelser efter mødet.

Annonce:

Berlingske Tidende skrev (16. januar 2000) bl.a.: 'I næsten 50 år har et skyggekabinet bestående af Vestens mest magtfulde mænd og kvinder mødtes i al hemmelighed. Tony Blair er med i klubben. Samtlige amerikanske præsidenter siden Ike Eisenhower har også været med. Det samme gælder den britiske regerings spidser. Og de mennesker, der kontrollerer TV og den trykte presse - mediebaronerne. Hvilket kan være en af årsagerne til, at du aldrig har hørt om Bilderberg'.

Så meget for den frie presse!

Blandt de danske mediefolk der har deltaget er Aage Deuleran, tidligere chefredaktør på Berlingske, Herbert Pundik fra Politiken, Jørgen Schleimann tidligere direktør på TV2, Flemming Rose fra Jyllands-Posten og - i en længere årrække og med i styregruppen - nyligt afdøde Tøger Seidenfaden, der var med i mange år fra 1995, som var chef på TV2, Weekendavisen og Politiken.

Hvad vil de?
Som sagt er der mange teorier - alle ubekræftede.

Nogen kalder det 'en harmløs snakkeklub', hvor magtfulde mennesker kan få styrket deres i forvejen som regel voldsomme ego.

Man kan også kalde gruppen for en overordentlig indflydelsesrig lobby, hvor deltagerne nemt kan aftale om f.eks. Grækenland - eller tidligere Island - skal gå fallit, men gør de det?

Annonce:

Eller også sidder - forretningsdelen - bare og fordeler rovet mellem sig. Ikke utænkeligt i en verden, hvor kapitalen bliver mere og mere centraliseret efterhånden som internationale fonde overtager mere og mere af verdens økonomi. Mod denne teori taler dog, at sådanne interesserer lige så godt kan mødes andre steder, uden nogen som helst opmærksomhed. Occupy-bevægelsen har gjort alle opmærksom på, at en procent af verdens befolkning sidder på 99 procent af værdierne. Men også i den ene procent er der store forskelle. Nogle mennesker ejer enorme værdier, mens andre kontrollerer helt absurde midler.

Og så er der jo dem, der mener Bilderberggruppen er virkelighedens 'Illuminati'. Navnet refererer til en orden, der i 1776 (!) blev stiftet i Ingolstadt i Bayern af en tidligere frimurer, Adam Weishaupt. Officielt blev den opløst i 1784. Den er altid blevet forbundet med noget 'hemmeligt, konspirativt', da formålet var uklart.

En række kult-agtige loger i 1800-tallet tog navnet til sig.

Det fik en ny opblomsting i 1975, da forfatterne Robert Anton Wilson og Robert Shea udgav Illuminatus-triologien. De lagde ikke skjul på, at der var tale om fiktion, men når man skriver en bog, hvor samtlige mere eller mindre troværdige konspirations-teorier kan føres tilbage til netop en bestemt loge, der ubemærket sidder og styrer det hele, så er der mange mennesker der 'bider på'.

Annonce:

Den verdensberømte forfatter Dan Brown har i de senere år med sine stor-sælgende romaner også givet dejlig meget grobund for teorierne (Læs f.eks. Engle og Dæmoner, Da Vinci mysteriet), hvor det dog mere er frimurer-lignende loger, der styrer alt - udenom demokratiet.

Hvorfor så nu?
Man kan med rette spørge sig selv - og ekstrabladet.dk - hvorfor denne opmærksomhed lige i dag?

Baggrunden skal findes i stikkontakterne. Medierne flyder over med historier om Dong Energy, hvor magtkampen mellem den stærke direktør Anders Eldrup og den - tilsyneladende endnu stærkere - bestyrelsesformand Fritz Schur trækker solide overskrifter.

På mindst et punkt har Eldrup større indflydelse end Schur: Bilderberggruppen.

Af listerne over deltagere fremgår det nemlig, at Anders Eldrup helt siden 2001 har deltaget i møderne. Han er en del af styregruppen, hvor altså også Tøger Sidenfaden har siddet, og deltog i mødet så sent som sidste år.

Efter de tilgængelige oplysninger har Fritz Schur kun været inviteret i 2008.

Annonce:

Blandt de øvrige danske deltagere optræder også tidligere minister Mogens Lykketoft. Han har i sin tid som Finansminister været tæt sammen med Eldrup, der var stærk mand som departementchef netop her, inden han fik 'energi' til at søge over i Dong.

Danske ministre har ofte deltaget i møderne, det gælder navne som Ritt Bjerregaard, Uffe Elemann-Jensen -altså ham der nærmest egenhændigt befriede Baltikum - Poul Hartling, Connie Hedegaard - der nu passer miljøet i EU - Per Hækkerup, som ordnede det med Nordsø-olien og nordmændene. Naturligvis har Anders Fogh Rasmussen også deltaget. Det samme gælder, i 2009, Helle Thorning-Schmidt.

Mærsk McKinney Møller har naturligvis også været med. Det er lidt vanskeligere at se, hvad magthaverne fik ud af at invitere prinsgemalen Henrik.

Læs hvad Anders Eldrup har sagt om Bilderberg til Videnskab.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: