Annonce:
Annonce:

Eldrups bøddel: Ungkarl og levemand

DONG-formand Fritz Schur er en mand med store armbevægelser og fornem bekendtskabskreds - og en helt speciel kærlighedshistorie

Dansktopsangerinden Birthe Kjærs store kærlighed i 1990'erne var erhvervsmanden Fritz Schur, men hans overklassevaner gjorde forholdet umuligt, skriver hun i sin erindringsbog. (Foto: Jesper Stormly Hansen og Mik Eskestad- Fotomontage: ekstrabladet.dk)
Dansktopsangerinden Birthe Kjærs store kærlighed i 1990'erne var erhvervsmanden Fritz Schur, men hans overklassevaner gjorde forholdet umuligt, skriver hun i sin erindringsbog. (Foto: Jesper Stormly Hansen og Mik Eskestad- Fotomontage: ekstrabladet.dk)
Annonce:
Følg Samfund

Den forgudede dansktop-sangerinde Birthe Kjær leverede en gedigen society-nyhed, da hun i 2010 udgav erindringsbogen 'Længe leve livet'.

På side 185 i bogen skriver singlekvinden, den dengang 62-årige Birthe Kjær, at hun i 1992 fik 'et nyt hus og en ny kæreste'. Kæresten var, oplyser hun, den lidt yngre erhvervsmand Fritz Schur.

Showbizz og storbizz
Hvor Kjær er kendt fra showbizz, er Schur kendt fra stor-bizz. Og i disse dage kendt som manden, der som bestyrelsesformand har slagtet DONG-direktør Anders Eldrup efter dennes 11 år som succesfyldt leder af en af Danmarks allerstørste virksomhed, den statsejende olie- og energi-mastodont.

At ungkarlen Schur og singlepigen Kjær havde været kærester, kom som en kæmpe overraskelse for de fleste. Det var på det tidspunkt ikke lige tilbøjeligheder til at male byen rød, som den egentlig ret anonyme Schurs navn gav tanker om.

Annonce:

Mødtes hos Helge Sander
Men Birthe Kjær skrev i sin erindringsbog om, hvordan de havde mødt hinanden til en rund fødselsdag hos en fælles god ven, journalisten og den senere venstrepolitiker, nu eksminister og eks-MF Helge Sander. Sanders kone, Ingelis, var fødselaren, og Kjær og Schur havde fået hinanden til bords.

Helge Sander var og er en nær ven af tidligere Venstreformand og statsminister Anders Fogh Rasmussen, nuværende generalsekretær for NATO. Fogh Rasmussen har selv beskrevet også Fritz Schur som en nær privat ven, men det er ikke kun selskabeligt, at de to har haft nære forbindelser.
Læs:

Schur er til jetset, bold og prinse-bridge

Samler penge til Venstre
Som leder af den såkaldte 'Liberale Erhvervsklub' har Fritz Schur i mange år været den helt centrale pengeindsamler til partiet Venstre, når han via sit enorme netværk har skaffet kroner til valgkampe, uden at der nødvendigvis kom til at stå 'Venstre' i diverse firmaregnskaber.

Annonce:

Ingelis Sanders fødselsdag var det første af adskillige møder i social sammenhæng mellem sangerinde og erhvervsleder, fortæller Birthe Kjær. Hun beskriver sin vens flotte erhvervskarriere - han var ved deres møde en succesrig og meget velhavende mand, men blev senere endnu mere betydende som bestyrelseformand for bl.a. SAS, Post Danmark og - DONG.

'Utroligt sød og behagelig'
'Men for mig var han først og fremmest en utroligt sød og behagelig mand at snakke med. Dog uden, at der i første omgang var romantik i luften', som Birthe Kjær noterer.

Det kom der først, da Fritz Schur hjalp Birthe Kjær med at handle et drømmehus i Gentofte, hvilket førte til flere middagsaftaler.

' Vi begyndte at kigge på hinanden med andre øjne, og inden længe spirede forelskelsen', konstaterer sangerinden, som fortsætter, at det for hende var skønt at at have en kæreste igen efter en tid uden fast forhold og en række skiftende kærester.

Har rødder i overklassen
Birthe Kjær beskriver, hvordan Fritz Schur gav hende tryghed. Men også, at deres forhold betød store udfordringer:

Annonce:

'Vi kom fra hver sit miljø. Fritz havde sine rødder i overklassen. Jeg kom fra en arbejderfamilie.(...) Mens vi var kærester, købte han Christiansholm Slot i Klampenborg og gik i gang med at indrette det. Da han flyttede ind, kom der en del personale til, og jeg måtte erkende, at jeg ikke følte mig godt tilpas i en situation, hvor vi havde en kok til at lave mad og en hushovmester til at servere, selv om vi kun var os to.'

Dus med chauffør bag Schurs ryg
Birthe Kjær fortæller, at det var meget akavet for hende at være 'fru Kjær' og De's med personalet, f. eks. den 26-årige chauffør. Så hun aftalte med ham, at de var dus på tomandshånd og De's, når Schur var i nærheden.

Forholdet mellem de umage kærester holdt, skriver Birthe Kjær, i to-et-halvt år. De flyttede aldrig sammen, men det blev, fortæller hun, hendes rekord for et fast forhold. Hun er stadig, fremgår det, glad for den store erhvervstycoon, som også mødte frem med kys og kram, da erindringsbogen blev præsenteret:

- Jeg tænker med glæde tilbage på min tid med Fritz, og det er altid rart, når vi af og til mødes i selskabeligt lag', skriver Birthe Kjær.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: