Annonce:
Annonce:

Schur er til jetset, bold og prinse-bridge

Milliardæren, som har fyret DONG-direktør for dyre ansættelser, er blandt Danmarks allertungeste og mest indflydelsesrige erhvervsfolk

Bridge-kammeraterne Schur og Henrik til wienerfest hos Fritz Schur på Christiansholm Slot i januar i år. (Foto: Peter Hauerbach/HER og NU)
Bridge-kammeraterne Schur og Henrik til wienerfest hos Fritz Schur på Christiansholm Slot i januar i år. (Foto: Peter Hauerbach/HER og NU)
Annonce:
Følg Samfund

Fritz Schur var på gæstelisten, da dronning Margrethe i 2010 inviterede til 70 års fødselsdag. Det var han af flere grunde:

Han er kammerherre og derfor en del af 'personalet' hos majestæten. Men han er også privat bekendt og spiller bl.a. bridge med prins Henrik.

Nummer to efter Mærsk
Den 60-årige Schur har over for 'Børsen' betegnet sig selv som 'uhyre velhavende', og portrætterne i de store morgenavisers erhvervssektioner handler om 'milliardæren' for bordenden af de store statsejede selskaber DONG Energy, SAS Group og Postnord AB - det, som har afløst Post Danmark og postens svenske pendant.
Læs:

Fogh løj om sin vens poster

Fritz Schur er - i forbindelse med det, som viser sig at være en fyring af DONG's direktør Anders Eldrup - blevet beskrevet som Danmarks næstmest indflydelsesrige erhvervsmand, kun overgået af den legendariske, 98-årige ridder af elefanten, Mærsk McKinney Møller.

Annonce:

Femte generations købmand
Det var formentlig den senere videnskabsminister for Venstre, det et år ældre og dengang nyvalgte folketingsmedlem Helge Sander, som satte Fritz Schurs enestående karriere som bestyrelsesmedlem og -formand i tunge erhvervsvirksomheder i gang.

Helge Sander har fortalt, at han i 1984, kort efter sit valg til Folketinget, var til en fest hos sin kones veninde. Her deltog også venindens bror Fritz, som allerede dengang var en succesrig forretningsmand.

Fritz Schur er femte generation af en købmandsfamilie fra Østjylland. Han selv startede som ganske ung et dagligvarefirma, som han i 1978 fusionerede med familiefirmaet. Han var dermed topchef allerede i tyverne. I dag producerer hans firmaer f. eks. toiletpapir og støvsugerposer og andre nyttige ting til husholdningerne, og danskernes behov for den slags har gjort Fritz til mangemillionær.

Starten var Klasselotteriet
Men ikke til den magthaver, som han også er. Magtpositionen har han erobret gennem netværk og indflydelsesrige venner - og blandt dem var Helge Sander en af de første.

Annonce:

Det var ham, som præsenterede sin gode ven Fritz for en anden god ven, Venstre-kollegaen Anders Fogh Rasmussen, som i 1992 var skatteminister. Sander foreslog Fogh Rasmussen, at den jyske erhvervsmand blev formand for Klasselotteriet. Fogh fulgte rådet - og 'resten er historie', kan man måske sige.

Foldbold-kammeraterne
Sander, Fogh og Schur blev et fasttømret trekløver, ikke mindst ved fodboldkampe.

- De seneste 17-18 år har vi tre set samtlige landskampe på hjemmebane sammen på nær to, fortalte Helge Sander i 2009 i et portrætinterview om Schur i Politiken.

Fritz Schur har været Venstre en særdels god og nyttig mand. Han er medlem af partiets hovedbestyrelse og stillede sig i 1998, ifølge Politiken efter opfordring fra Uffe Ellemann-Jensen, i spidsen for Den Liberale Erhvervsklub, hvor kontingentet er 20.000 kroner om året, hvilket gør det muligt for en række medlemmer fra erhvervslivets top at yde bidrag til Venstre uden at skulle figurere med navn i partiregnskabet.

Annonce:

Lykketofts forbehold
Men det er ikke kun Venstre, som har trukket på Schurs evner. Det var Nyrup-regeringen, som i 1995 satte ham i Post Danmarks bestyrelse, men den senere borgerlige regering fyldte godt på bestyrelses-cv'et. Til Politiken sagde tidligere finansminister Mogens Lykketoft (S) i 2009:

- Jeg kritiserer på ingen måde Fritz Schur, for han har kvalifikationerne, og vi har selv udpeget ham til poster. Men jeg undrer mig over, at udbuddet af kandidater skulle være så lille, at den nuværende regering giver så mange poster til én person. De politiske bånd er måske blevet for tætte.

Festerne på Christiansholm Slot
I dag er det Lykketofts tidligere nære medarbejder som departementschef, Anders Eldrup, som med sin fyring har bragt Fritz Schurs navn i søgelyset.
Læs:

DONG-chef beskyldes for at være illoyal

Og det fremgår ikke, om der er deltagere fra den røde side af det politiske spektrum blandt gæsterne, når ungkarlen og levemanden Schur, som har svunget øksen over Anders Eldrup på grund af økonomisk fordelagtige ansættelseskontrakter i DONG, holder sine flotte fester på det kønne lille Christiansholm Slot (med egen postadresse) i Klampenborg.

Annonce:

Ærgerligt, at der ikke kom et barn
Det er derimod jetset med kendisser fra underholdningsverden, politik, erhvervsliv, adel og kongehus, som møder frem. På et tidspunkt var også dansktopsangerinden Birthe Kjær fast deltager - som Schurs kæreste gennem et par år.
Læs:

Eldrups bøddel: Ungkarl og levemand

Forholdet gik i stykker. de to travle karrierer i hvert sit verdenshjørne kunne ikke fungere sammen. I en portrætsamtale med Berlingske forud for sin 60 års fødselsdag i november fortalte Schur, at han og sangerinden har talt om, at det var forfærdeligt ærgerligt, at de ikke fik et barn sammen.

- Selv om vi er endt med at gå fra hinanden, kunne vi jo sagtens have haft et barn sammen, sagde Schur, som understreger, at dette barn ville have gjort mange ting nemmere - ikke mindst besværlige arveforhold omkring slottet.

Formand for børneteater
Han finder den danske arvelovgivning 'stærkt diskriminerede over for ugifte og barnløse', hvilket gør det svært for ham at få lov at testamentere slottet til en fond med kulturelle formål.

I interviewet med Berlingske siger Fritz Schur, at han ikke går og savner at have børn.

Annonce:

- Havde du spurgt mig for ti år siden, havde jeg nok svaret ja. I dag har jeg det afbalanceret med det. Jeg tilpasser mig nemt. Nu er livet sådan. jeg har ingen børn, og så må man jo holde af andres, og det gør jeg med stor fornøjelse. Venner og bekendtes børn, min søsters børn osv. Sådan har mit liv været, sagde fødselaren.

Som ud over sine poster i det tungeste danske erhvervsliv også er formand for det lille Eventyrteater - et fritidstilbud for børn og unge.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: