Mærsk har tjent 67 milliarder på olien

Nye tal om A.P. Møller - Mærsk fortjeneste på nordsøolien viser, at der er plads til en forstærket beskatning

A.P. Møller - Mærsk har alene siden 1994 pumpet et overskud efter skat på mere end 67 milliarder kroner op fra den danske del af Nordsøen.

Det viser en ny beregning, som Morgenavisen Jyllands-Posten har foretaget på baggrund af interne regnskabstal.

Tidligere har offentligheden kun haft kendskab til den samlede indtjening for perioden 2004 til 2010, hvor A.P. Møller - Mærsk hentede et overskud efter skal på 33 milliarder kroner.

Danmarks største koncern har i sine officielle regnskaber sløret sin indtjening fra Nordsøen ved at blande meget store omkostninger fra udenlandsk olieefterforskning sammen med sine store overskud fra den danske del af Nordsøen.

- De nye tal flugter helt med vores konklusion om, at der er et betydeligt råderum for en forstærket beskatning, fastslår overvismand Jørgen Whitta-Jacobsen.

Vismændene var tirsdag ude med en rapport om skatteniveauet i den danske del af Nordsøen.

Her lagde de op til, at skattesatsen for det, som de kaldte den ekstraordinær høje profit fra olieudvindingen i den danske del af Nordsøen burde hæves fra 71 til 85 procent.

Hvis det skatteniveau på 85 procent, som vismændene nu foreslår, havde været en realitet siden 1992, ville det have givet staten en ekstraindtægt på 44 milliarder kroner.

0 kommentarer
Vis kommentarer