Flere tusinde ACTA-demonstranter på Christiansborg

Op mod 12.000 demonstranter kæmper i København for ytringsfriheden på internettet, mens meddemonstranter gør det samme i Aarhus, Aalborg, Odense og Sønderborg

Op mod 12.000 personer i landets fire største byer demonstrerer i øjeblikket mod ACTA-aftalen. Her demonstranter i København. (Foto: Anthon Unger)
Op mod 12.000 personer i landets fire største byer demonstrerer i øjeblikket mod ACTA-aftalen. Her demonstranter i København. (Foto: Anthon Unger)

- Hvis ACTA krænkede borgerrettighederne, ville jeg som SF'er stå forrest i demonstrationen.

Sådan siger handelsminister Pia Olsen Dyhr til Jyllands-Posten i dag, hvor tusindvis af danskere demonstrerer mod aftalen i Aarhus, Aalborg, Odense, Sønderborg og København.

ekstrabladet.dk, der er til stede ved demonstrationen mod ACTA-aftalen, har dog endnu ikke fået øje på ministeren.

Læs også: Kontroversiel aftale underskrevet af Danmark

Den flere tusinde mand store menneskemængde, der bevæger sig i øjeblikket stille og roligt fra Israels Plads i København mod Christiansborg for at få politikerne i tale, er dog ikke til at komme uden om. Demonstranterne er udstyret med skilte med teksten 'Frihed på internettet - nej til ACTA'.

Demokrati er lig med frit internet
- Vi kæmper jo ikke kun for vores egne rettigheder, men for alles. Og hvis vi ikke engang i Europa kan have et frit internet, hvordan skal vi så kunne prædike demokrati i resten af verden, siger Anders Jensen til ekstrabladet.dk på Israels Plads.

Han er 34, gift, har to børn og fast job.

Internettet bliver til kabel-tv
Henrik Chulu, talsmand for Stop ACTA i Danmark og medarrangør af demonstrationen i København, er også med til demonstrationen, som indtil videre er forløbet fredeligt og uden det store politiopbud. Et par mandskabsvogne er klar ved Christiansborg Slotsplads, hvor både voksne og børn efterhånden har indfundet sig.

- Hvad sker der, hvis EU-parlamentet vedtager ACTA?

- Så bliver internettet i sidste ende til en form for kabel-tv, siger Henrik Chulu til ekstrabladet.dk.

Han har tidligere udtalt at:

- Acta er blevet til bag lukkede døre og bærer tydeligt præg af, at rettighedsindustriens interesser er blevet sat over hensynet til ytringsfrihed og privatlivets fred, Henrik Chulu, der er talsmand for Stop ACTA i Danmark.

Chulu skød demonstrationen i København klokken 15.15 med en peptalk på Israels Plads, hvorfra de op mod 12.000 demonstranter, som arrangørerne forventer vil deltage, gik mod Christiansborg..