Rige stjæler, lyver og fusker mere end andre

Stjæler slik fra børn: Velhavende er slet ikke velopdragne, viser ny forskning. De bryder loven oftere end andre, ligesom de forsøger at snyde mere

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

- Velstand og overklassestatus kan skabe et mønster af selvoptagenhed og manglende etik.

Det fastslår forskningsleder Paul Piff, der udtaler sig efter psykologer ved amerikanske University of Berkeley og University of Toronto fra Canada, har undersøgt fænomenet.

Deres undersøgelse viser, at hvis man bliver inviteret til et slag ludo i whiskeybæltet, så skal man være vågen.

Forskerne gennemførte et forsøg med et terningespil, hvor det var muligt at vinde 50 dollar. De rigeste af deltagerne forsøgte oftest at snyde og lyve sig til bedre terningeslag end de egentlig havde.

- Selvom 50 dollar er et relativt lille beløb for dem, så fuskede de mere end tre gange mere end de øvrige deltagere, siger Pal Piff om de rigeste deltagere.

Psykologerne stillede også en krukke med slik frem. De fortalte forsøgs-deltagerne, at det var til en gruppe børn i nærheden, men de 'måtte godt smage'. De velhavende spiste mere end de øvrige deltagere.

- Det forbløffede mig, at folk fra overklassen spiste dobbelt så meget slik som de øvrige. Det var ganske målbart, siger Piff.

Undersøgelsen påviste også, at bilister i dyre biler oftere bryder færdselsreglerne end førere af mere beskedne køretøjer, de tager også mindre hensyn til fodgængere, der skal over gaden.

Resultaterne er gengivet i den seneste udgave af tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Forskerne forsøger her, at komme med et bud på, hvorfor de velhavende opfører sig som de gør. En del af forklaringen kan være, at rige ikke i samme grad som andre tager sig af, hvad andre mener om dem.

Mennesker med mange penge ser også mere positivt på grådighed, ligesom de i mindre grad er afhængige af støtte fra familie og venner, når det går ned ad bakke.

- De hæver sig over omgivelserne og mister dermed jordforbindelsen, fastslår Paul Piff.

Undersøgelsens konklussion - oversat til ikke-rigmands-sprog - kunne altså være: Rige er nogle røvhuller.