Reform fjerner kæmpe stressfaktor

Regeringens reform af førtidspensionen giver socialrådgiverne mulighed for at redde flere unge, siger socialrådgivernes formand, Bettina Post

Socialrådgivernes arbejdstid er dårligt brugt, som verden ser ud lige nu, siger deres formand, Bettina Post. (Foto: Foto: Tobias Selnæs Markussen/Polfoto)
Socialrådgivernes arbejdstid er dårligt brugt, som verden ser ud lige nu, siger deres formand, Bettina Post. (Foto: Foto: Tobias Selnæs Markussen/Polfoto)

Regeringens reform af førtidspensionen er den helt rigtige vej at gå, hvis man vil hjælpe unge mennesker på førtidspensionen og give dem et håb om at blive en del af arbejdsmarkedet.

Det siger formand for dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, som har svært ved at se negativt på reformen af førtidspension og fleksjob, som præsenteres tirsdag eftermiddag.

- Vi kan jo ikke helt forhindre, at der kommer førtidspensionister, men hvis vi kan arbejde mere sammenhængende og respektfuldt med de mennesker, alt det her handler om, så er vi nået rigtig langt, siger hun.

Kæmpe stressfaktor
En central del af udspillet er, at folk under 40 år med risiko for at ende på førtidspension i fremtiden skal have én gennemgående sagsbehandler, og netop det tiltag kan blive altafgørende for et ungt menneske med psykiske problemer.

- Vi skal huske på, at det her er mennesker med svært sammensatte problemer. Mange af dem har det psykisk rigtig svært. For dem er det en kæmpe stressfaktor, at de ikke ved, hvem det er, de skal møde henne i kommunen, siger Bettina Post.

Må samarbejde på tværs
Med den nye reform vil sagsbehandlere i fremtiden få lov til at indgå brede samarbejder på tværs af social-, sundheds-, beskæftigelses- og uddannelsesområdet.

- Det er altafgørende, at det lykkes. For hvis beslutninger og finansieringer ikke kan træffes på tværs af instanserne, så sætter man forløbene i stå, og det er meget skadeligt for de unge, siger Bettina Post.

Hun mener ikke, reformen vil kræve ansættelse af flere socialrådgivere, men påpeger derimod, at hendes medlemmer nu får mulighed for at udnytte deres fulde potentiale i hverdagen.

- Socialrådgivernes arbejdstid er dårligt brugt, som verden ser ud lige nu. Og jeg tænker, at hvis vi i højere grad får lov at arbejde med de mennesker, det handler om, så bliver vi langt mere effektive.

Sådan ser regeringens reformplaner ud

Regeringen fremlægger 28. februar et forslag til en reform af førtidspensionen og fleksjobordningen

* Regeringen vil afsætte 1,4 milliarder kroner til ressourceforløb, der skal hjælpe svage unge i arbejde frem for førtidspension

* Kommunerne forpligtes til at oprette såkaldte rehabiliteringsteam, hvor sagsbehandlere inden for social-, sundheds-, beskæftigelses- og uddannelsesområdet skal koordinere indsatsen for den enkelte borger

* Personer under 40 år skal i fremtiden ikke tildeles førtidspension

* Hovedparten af reformen finansieres gennem en barbering af det offentlige tilskud til fleksjob. Det kommer til at gælde for nye fleksjob og folk i eksisterende fleksjob, hvis de skifter job

* 53.092 er i dag på fleksjob

* 237.469 er i dag på førtidspension

* Hver syvende førtidspensionist - 33.5000 - er under 40 år

* Førtidspensionister koster samfundet knap 40 milliarder kroner om året

Kilde: Politiken

0 kommentarer
Vis kommentarer