Industrien optimisme stiger

Der er endelig en smule tiltro til fremtiden, når man ser på industriens forventninger

Der er en smule optimisme på vej i dansk industri ovenpå krisen. Det såkaldte konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik viser fremgang i industriens forventninger fra seks i januar til ni i februar - det højeste niveau siden maj sidste år.

- Dagens tal er naturligvis rigtigt godt nyt for en sektor, som eller har været trængt de seneste år. For der er ingen tvivl om, at dansk industri er udfordret, skriver Danske Banks cheføkonom Steen Bocian i en kommentar til tallene.

Og udfordringen kan specielt ses i, at der bliver færre og færre job i industrien.

- Antallet af ansatte i industrien er faldet fra knap 380.000 personer i andet halvår 2008 til 305.000 personer i 3. kvartal sidste år. Det er et faldt på 75.000 personer, anfører han.

Det er ikke kun krisen, der fører til jobtabet. Det tæller også med, at Danmark de seneste 10 år har mistet konkurrenceevne i stor stil. Det skyldes blandt andet, at de danske lønninger er vokset mere end i udlandet, påpeger cheføkonomen.

De ansatte på det private arbejdsmarked er ved at få fornyet deres overenskomster - og her er der ikke meget at komme efter i lønningsposen. Og alt tegner til, at eksempelvis tyske arbejdere vil få en større lønstigning end de danske.

- Dermed tager vi i dansk økonomi fat på en langstrakt genopretning af konkurrenceevnen, hvilket vil være med til at reducere det forventede tab af arbejdspladser i industrien over de kommende år, siger Steen Bocian.

Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit, kalder tallene for "forårsfornemmelser i dansk industri".

- Det er generelt opløftende læsning, der viser, at sortsynet er på retræte i dansk erhvervsliv. Vi kan konstatere, at industrien reagerer positivt på den bedring, vi har set i tysk og amerikansk økonomi over de seneste måneder, skriver han.

0 kommentarer
Vis kommentarer