Indvandrere diskrimineres mere på arbejdet

Stadigt flere indvandrere med ikke-vestlig baggrund diskrimineres på arbejdet af både kolleger og kunder.

Er håret sort og øjnene brune, kan det at være en broget fornøjelse at arbejde i Danmark.

Arbejdspladsen er nemlig det eneste sted, hvor indvandrere med ikke-vestlig baggrund gennem de seneste 11 år har oplevet en lille stigning i diskriminationen i stedet for et fald.

Det skriver ugebladet A4 på baggrund af den seneste opgørelse fra analyseinstituttet Voxmeter, der hvert år måler diskriminationen i det danske samfund.

I år 2000 var det kun hver tiende indvandrer, der pegede på kolleger som de skyldige, når de havde oplevet diskrimination.

Nu gælder det hver sjette.

Den udvikling bekymrer Anders Ejrnæs, lektor og forsker i arbejdsmarked og etnicitet på RUC.

Kunder diskriminerer
- Det er farligt, hvis der opstår diskrimination på arbejdsmarkedet der, hvor der er kontakt mellem indvandrere og etniske danskere, for det kan få indvandrere til at lukke sig inde, vurderer han.

Undersøgelsen viser også, at der ikke kun er en øgning i den kollegiale diskrimination.

Næsten hver syvende - 14 procent - har oplevet, at kunderne diskriminerer, mens indvandreren bare forsøger at passe sit arbejde.

Det er mere end en tredobling i forhold til år 2000, hvor den tilsvarende andel kun var fire procent.

Før i tiden var en stor del af de arbejdende indvandrere beskæftiget i rengøringsbranchen og hotel- og restaurationskøkkener, hvor kontakten med etniske danskere var begrænset.

I dag har mange unge med indvandrerbaggrund fået job inden for handel, og der er også flere og flere med anden etnisk baggrund, der i dag er beskæftiget i den offentlige sektor med stor kontakt til borgerne.

De er nu løbet ind i dårlige oplevelser, som de ikke havde, da de arbejdede mere isoleret, påpeger Anders Ejrnæs.

0 kommentarer
Vis kommentarer