Venstre vil åbne for tyrkisk på gymnasierne

Hvis det står til Venstre, skal gymnasierne have lov til at undervise i tyrkisk som andet fremmedsprog.

Det er uforståeligt, at danske gymnasieelever ikke kan få lov til at vælge tyrkisk som andet fremmedsprog.

Det mener Venstres uddannelsesordfører, Peter Juul Jensen.

- Uddannelsesinstitutionerne har en pligt til at forberede de unge mennesker på det arbejdsmarked, som de skal ud at agere i, siger Peter Juul Jensen til Altinget.dk. og tilføjer:

- Tyrkiet kommer til at spille en afgørende rolle i fremtiden, og derfor bør man give gymnasierne lov til at undervise i tyrkisk som andet fremmedsprog.

Forslaget kommer, efter at det tidligere på ugen kom frem, at Københavns Private Gymnasium har fået afslag på at udbyde tyrkisk som andet fremmedsprog.

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet skal et sprog have en særlig betydning for Danmarks udvikling, hvis man fra ministeriets side skal kunne give dispensation til, at et gymnasium kan udbyde det som andet fremmedsprog.

Det mener man ikke, at tyrkisk har.

Fungere som isbrydere
Men det mener Peter Juul Jensen, og han får opbakning fra både Dansk Erhverv og Dansk Industri.

- Der er et erhvervsliv, som har brug for unge, der kan fungere som isbrydere til det tyrkiske marked. Det er mystisk, at man fra ministeriets side ser så rigidt på de her regler, siger Jannik Schack Linnemann, markedschef hos Dansk Erhverv.

Den melding bakker Charlotte Rønhof, uddannelsespolitisk chef for DI, op om.

- Der er ingen tvivl om, at det stadigvæk er landene i Europa, som fremadrettet vil være vores store handelspartnere. I stedet for at vi får nogle studenter ud, som kan tale lidt halvsløjt tyrkisk, bør vi blive bedre til at udnytte deres kompetencer, siger Charlotte Rønhoff.

Hun er samtidig positiv over for, at landets gymnasier får lov til at udbyde endnu flere sprog som andet fremmedsprog.

Også hos De Radikale ser man positivt på muligheden for at give dispensation til flere sprogfag i gymnasiet.