Pas på: Stor risiko ved udenlandsk medicin

De mange danskere, som ulovligt køber lægemidler i udlandet, løber en stor sundhedsrisiko.

I bedste fald er det virkningsløst, men de personer, som ulovligt får tilsendt medicin fra udlandet, leger under alle omstændigheder med deres helbred og sætter i yderste tilfælde livet på spil.

Sådan lyder advarslen fra Lægemiddelstyrelsen, efter at nye tal lørdag viser, at danskerne i 2011 satte ny rekord i ulovligt importeret medicin.

- Man leger med sit helbred ved at købe medicin i udlandet på den måde, fordi der ikke er nogen kontrol med, hvad det er, man køber.

- Det kan være giftigt og have alvorlige virkninger på helbredet, siger Frank Bøgh Wendelbo-Madsen, sektionsleder i lægemiddelkontrollen.

I 2011 standsede Lægemiddelstyrelsen i samarbejde med Post Danmark og Skat 8174 pakker med ulovligt medicin fra udlandet. Det er næsten en fordobling i forhold til 2010, og omkring en tredjedel af pakkerne viste sig at indeholde potensmidler.

- Vi har ikke ændret procedure, så stigningen må formodes at være udtryk for, at danskerne køber mere medicin i udlandet. Derudover må man regne med, at der stadig ryger en del medicin gennem nettet, siger Frank Bøgh Wendelbo-Madsen.

Ud over de mange sager med potensmidler skyldes cirka 2000 af sagerne, at danskerne er begyndt at købe vegetabilsk glukosamin på hjemmesiden sundeled.dk fra et firma, som hedder Helse Danmark A/S.

Gigtmedicinen kan købes som håndkøbsmedicin på apoteket, men fås billigere på sundeled.dk.

Hjemmesiden udgiver sig for at være dansk, men medicinen bliver sendt fra Singapore, og det er ulovligt, fordi medicinen hverken er blevet testet eller kontrolleret.

Det er en velkendt måde at snyde forbrugerne på, sige Frank Bøgh Wendelbo-Madsen.

- Folk ved ikke, at de køber medicinen ulovligt. Hjemmesiden skriver på dansk og har et navn, som lyder pæredansk. Men der sidder i virkelighed et fupfirma bagved og lokker folk til at købe medicinen ulovligt, siger han.

I andre tilfælde ved forbrugeren godt, at han eller hun gør noget ulovligt, men er alligevel villig til at løbe risikoen.

- Man vælger måske at gøre det, fordi det er billigere, og man slipper måske også for at gå op til lægen for at snakke om potenspiller, siger Frank Bøgh Wendelbo-Madsen.