Hvert femte frieri kommer fra kvinden

Skudår eller ej. Rundspørge viser, at hver femte brud selv har stået for frieriet. Fredag er det atter skuddag

Hver femte brud frier selv. Foto: Per Folkver/POLFOTO
Hver femte brud frier selv. Foto: Per Folkver/POLFOTO

Engang betød skudår, at kvinder fik mulighed for at fri til deres udkårne, hvis han var for længe om at komme ned på knæ.

Men tiderne er skiftet. Hver femte danske brud frier selv, og det er ikke kun på skuddagen - som er fredag 24. februar i skudåret 2012 - viser en rundspørge blandt 7000 brude.

Anette Wedmore Lund, indehaver af bryllup.dk, som har stået bag rundspørgen, ser det som en positiv udvikling.

- Det viser, at kvinderne ikke vil vente passivt på et frieri, men at de er villige til at tage ansvar for deres egen lykke, siger hun.

Ifølge mandeforsker fra RUC Kenneth Reinicke er det en naturlig udvikling. Kønsrollerne udjævnes i disse år, hvor kvinderne også kan findes på ledelsesgange og i direktørstolen.

- Tallene kan være et udtryk for, at kønnene i højere grad ligner hinanden, og selvom nogle mænd måske kan føle, at deres mandighed bliver krænket, kan det også fjerne forventningspresset fra kvinderne om et frieri, siger han.

Kvinder på frierfødder har traditionelt begrænset sig til hvert fjerde år, hvor kvinder i anledning af skudår havde lov til selv at fri. Traditionen bød også, at en mand, der sagde nej, skulle bøde med 12 par silkehandsker.

- Pigerne benytter sig i høj grad af skuddagen, men det betyder ikke, at de forholder sig passive resten af året, fortæller Anette Wedmore Lund.

På Aalborg Universitet kan lektor i sociologi Michael Hviid Jacobsen godt forstå de kvinder, der tager sagen i egen hånd.

- Kvinder i dag er langt mere proaktive end for halvtreds år siden, og der er sket et skred i forhold til de traditioner, der siger, at manden skal fri til kvinden, siger han.

I 2010 sagde 31.000 par ja til hinanden. Kun tiden kan vise, om skudåret får flere giftelystne kvinder til at tage sagen i egen hånd.