FN: Ordre til Syrien-drab fra højeste sted

De syriske styrker har begået overgreb mod menneskeheden efter ordrer fra højeste sted, skriver FN.

Syriske soldater har dræbt ubevæbnede kvinder og børn, beskudt civile områder og torteret sårede oprørere efter ordre fra højeste sted. Det er uafhængige efterforskere fra en kommission nedsat af FN kommet frem til.

- Kommissionen har fået troværdige og enslydende beviser, der identificerer højtstående medlemmer af hæren, som har beordret deres underordnede til at skyde ubevæbnede demonstranter, skriver efterforskerne i en rapport til FN's Menneskerettighedsråd.

De skriver ligeledes, at der er blevet beordret drab på soldater, som har nægtet at udføre den type ordrer.

De højtstående militærfolk skal også have beordret mishandling af fanger og angreb på civile beboelsesområder med kampvogne og maskingevær.

FN har på baggrund af oplysningerne lavet en liste over ledende officerer og syriske embedsmænd, som ifølge efterforskerne er ansvarlige for forbrydelserne og mistænkt for forbrydelser mod menneskeheden.

Kommissionen slår fast, at den syriske regering har fejlet i deres "forsøg" på at beskytte befolkningen.

- Menneskerettighedssituationen i Syrien er forværret siden november 2011, hvilket er skyld i, at flere lider, lyder det i rapporten.

Der er dog også beviser på, at oppositionens soldater, som er ledet af Syriens Frie Hær, har begået mord og brugt tortur, men ikke i "en sammenlignelig skala".

Onsdag kom det frem, at FN ønsker at sende sin humanitære chef, Valerie Amos, til Syrien for at presse på, så der bliver bedre adgang for humanitære grupper.

Syrien har endnu ikke givet tilladelse til et besøg, men nyheden om, at FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har beordret Amos til det konfliktramte land, kom, mens der er en stigende international bekymring for en forværring i forholdene for civile.

0 kommentarer
Vis kommentarer