København bli'r en procent større

Om kort tid smides de første af 18.000.000 tons jord i Nordhavn. Hovedstaden har fået vokseværk

Foto: By & Havn
Foto: By & Havn

Der skal lidt tålmodighed til.

For der går ti år før den største opfyldning i København Havns historie er afsluttet.

Men der skal heller ikke smides mindre end 18.000.000 tons jord i Nordhavn.

Arbejdet er begyndt. Store entrepenørmaskiner sveder med arbejdet på nordhavnens yderste spids. De er forløberne for en ændring af Hovedstadens geografi.

Der skal bl.a. anlægges en ny krydstogts-kaj på 1.100 meter med plads til tre af de store turist-joller side om side. Men først skal der hamres nogle store jernvægge ned i havnebunden, så der er noget til at holde jorden på plads.

- Opfyldningen skaber bogstavelig talt plads til udviklingen. Vi skaber rum til nogle af de 100.000, der vil flytte til København inden for de kommende 15 år. Samtidig skaber vi plads til, at krydstogt-industrien og erhvervshavnen kan blive i byen, siger administrerende direktør i By & Havn, Jens Kramer Mikkelsen.

Først i løbet af den kommende sommer, når den første del af rammerne er lukket, vil de første jord blive smidt i vandet.

Byggeriet af rammen tager to år, men opfyldningen er først færdig omkring 2022. Når vi er så langt, så bliver der også anlagt et grønt område på stedet.

Jorden kommer fra anlægget af Cityringen og Nordhavnsvejen.

FAKTA:
* Opfyldningen fylder en million m2 eller 100 hektar.
* Der er både ren jord og et nyt detop til forurenet jord
* Krydstogtkajen ventes færdig i 2013, mens terminalen er et år længere undervejs* Krydstogtkajen bliver 100 meter længere end Langelinie
* Inddæmningen med jernvægge bliver 1.250 meter og stenindfatningen på vestsiden 1.200 meter

Se mere på byoghavn.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer