Estland rystet af ny russisk spionskandale

En medarbejder i det estiske sikkerhedspoliti er blevet anholdt - mistænkt for spionage til fordel for Rusland

Estisk politi har onsdag anholdt en højtstående sikkerhedsofficer og dennes kone, og begge er mistænkt for spionage til fordel for Rusland.

Det er den anden spionsag i det baltiske Nato-land i de seneste år.

Estland med dets 1,3 millioner indbyggere har et køligt forhold til Rusland efter i 50 år at have været indlemmet i Sovjetunionen. Siden selvstændigheden i 1991 er flere spioner blevet afsløret.

- Vi står over for en af verdens supermagter, der bruger ressourcer på spionage, agenter og undergravende virksomhed især i nabolandene, siger indenrigsminister Ken-Marti Vaher til estisk stats-tv.

Det russiske udenrigsministerium siger til nyhedsbureauet Reuters, at landet ikke har nogen kommentar til sagen.

- To mennesker blev anholdt i onsdag morgen i Tallinn lufthavn, og de er under efterforskning for landsforræderi, siger Harrys Puusepp, en talsmand for Sikkerhedspolitiet og for Estlands kontraspionage- og antiterror-styrker.

Han siger, at de to anholdte er Aleksei Dressen, en medarbejder i det estiske sikkerhedspoliti, og hans kone Viktoria Dressen.

- Vi tror, at han gennem en årrække har videregivet oplysninger til det russiske sikkerhedspoliti FSB, siger han med henvisning til den russiske afløser for Sovjet-æraens KGB.

Han siger, at de to endnu ikke blevet sigtet, og at de er ved at blive afhørt. Parret havde nogle statslige hemmelige dokumenter på sig, tilføjer han.

I 2008 blev estere og Nato-allierede chokeret over anholdelsen af den højtstående embedsmand i Forsvarsministeriet Herman Simm, der blev sigtet for spionage mod Rusland. Han blev året efter idømt 12 års fængsel.

Politiet vil ikke sige, hvilket materiale Dressen er mistænkt for at sende til Moskva. Han var i en årrække ansat i sikkerhedspolitiet, men ikke i den øverste ledelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer