Betalingsringen: Togbilletter bliver syv procent billigere

En dansk trafikforsker har regnet sig frem til at alle danskere vil spare cirka syv procent på fremtidige togbilletter, men i forhold til trængslen på vejene nytter den nye aftale intet

(Foto: Ekstra Bladet)
(Foto: Ekstra Bladet)

Pendlere og andre togrejsende kan se frem til flere penge i pungen, når regeringens nye aftale bliver rullet ud. Ifølge trafikforsker, Per homann Jespersen, fra Roskilde Universitetscenter, kommer alle togrejsende danskere til at opleve en lettelse i billetpriserne på syv procent.

- På baggrund af vismandsrapporter, og de informationer vi har indtil nu, har jeg regnet mig frem til at det vil give en lettelse på cirka syv procent. Og det er vel at mærke spredt ud over alle typer billetter, altså både pendlere og dem der køber forskellige typer dagsbilletter, siger Jespersen til ekstrabladet.dk.

Se også: Villy skulle have scenen for sig selv

De billigere billetter sørger altså for flere sedler i pengepungen hos den enkelte, men problemerne med trængslen i trafikken bliver ikke løst på baggrund af regeringens seneste aftale.

- Den her aftale sørger selvfølgelig for billigere billetter til dem der dagligt bruger togene, men det hjælper ikke på trafikken som sådan.

- Det ville hjælpe mere hvis man målrettede lettelserne til pendlerne, for de billigere priser ville kunne lokke nogle bilister til at tage toget,

Omvendt tror trafikforskeren ikke på en permanent løsning, da flere danskere vil blive fristet til igen at tage bilen, hvis der kommer færre biler på vejene.

- Der vil være nogen, der igen er parat til at skifte toget ud med bilen, så snart der kommer 'huller' i trafikken og derfor vil det reelt set ikke lette på trænglsen, siger Jespersen til ekstrabladet.dk

Related content

Den anden halve milliard som ikke gives til billigere billetter er øremærket til investering i kollektiv transport. En god ide mener Per Homann Jespersen, der har et bud på hvad pengene kan bruges til.

- Den halve milliard kan bruges på vedligeholdelse af togsæt, som det ser ud nu mangler der siddepladser på flere strækninger, og der er vogntog der holder stille fordi de mangler vedligeholdelse. Noget tyder på at den halve milliard blandt andet skal bruges til vedligeholdelse af de vognsæt der mangler ude på skinnerne, og det giver god mening at vi får gang i de vogne fremfor at de står stille på perronen.

Se også: Aviserne tværer Villy ud

Helt konkret vil prisfaldet på billetter give en besparelse på fem kroner for midtjyderne, hvis regeringens halve milliard kroner til offentlig transport bliver fordelt lige mellem landsdelene og på alle billettyper.

Det viser beregninger, som Ritzau har lavet på baggrund af tal fra Nordjyllands Trafikselskab og Midttrafik, inden regeringen har meldt noget konkret ud omkring, hvordan pengene skal fordeles.

Lige over en femtedel af befolkningen bor i Midttrafiks område, og hvis regeringens penge bliver fordelt efter befolkningstal, vil der ryge omkring 100 millioner kroner ned i deres billetautomater fra regeringen.

- Vi kan gøre rigtig meget for 100 millioner kroner. Det, som kunder lægger direkte i kassen for billetter, er en halv milliard kroner , siger Niels-Jørgen Danielsen fra Midttrafiks økonomiafdeling.

Midttrafik understreger dog, at de ikke selv vil lave samme beregninger, da det endnu er uklart, hvordan pengene bliver fordelt.

0 kommentarer
Vis kommentarer