Skattejægere mister 16 tons guld og sølv

Spanien vandt retssag og får hænderne på skibsskat til 2,6 milliarder kroner fra lasten i en sunket galleon

De 16 ton guld- og sølvmønter fra Nuestra Senora de las Mercedes losses fra et fly i USA. (Foto: AP)
De 16 ton guld- og sølvmønter fra Nuestra Senora de las Mercedes losses fra et fly i USA. (Foto: AP)

To spanske militærfly har tirsdag sat kursen mod Florida for at hente en spektakulær skibsskat fra 1800-tallet hjem til Spanien.

Det fortæller kilder i det spanske forsvarsministerium til nyhedsbureauet dpa.

Skibsskatten omfatter næsten 600.000 guld- og sølvmønter, som dykkere for nogle år siden bjærgede fra havets dyb fra en sunket, spansk galleon.

Mønterne fra skibslasten, som vejer i nærheden af 16 ton, har en anslået værdi på ikke mindre end 2,6 milliarder danske kroner.

Den sunkne gallion, som ifølge eksperter hedder Nuestra Senora de las Mercedes, gik ned ud for den portugisiske kyst i 1804.

Cirka to hundrede år senere blev skibsvraget fundet af skattejægere fra det amerikanske bjærgningsfirma 'Odyssey Marine Exploration', der har base i Florida.

Men en føderal domstol i Atlanta, Geogia, beordrede fredag bjærgningsfirmaet til at overdrage skatten til Spanien. Dermed tabte skattejægerne et fem år langt juridisk slagsmål om retten til at beholde deres ufatteligt værdifulde fund.

Odyssey Marine Exploration har hele tiden fastholdt, at skatten blev bjærget i internationalt farvand, og at intet land kan gøre krav på fundet.

Spanien har derimod kaldt sig den retmæssige ejer af skatten, og det har de amerikanske domstole altså givet dem medhold i.

Mønterne, som blev præget i Peru tilbage i 1796, bevogtes nu af den spanske ordensmagt og forventes at blive fordelt på adskillige museer.

0 kommentarer
Vis kommentarer