Lokker arbejdsløse til fupjob på Facebook

Suspekte firmaer frister arbejdsløse til fupjob på Facebook og Linkedin.

Allan B. Kjeldsen blev lokket med guld og grønne skove, men skulle sælge skønhedsprodukter i et pyramideforetagende. (Foto: Jakob Krarup Bjerregaard)
Allan B. Kjeldsen blev lokket med guld og grønne skove, men skulle sælge skønhedsprodukter i et pyramideforetagende. (Foto: Jakob Krarup Bjerregaard)

Desperate arbejdsløse bliver snydt, når de prøver at finde nyt job på nettet.

En række pyramidelignende fupfirmaer henvender sig direkte til arbejdsløse på sociale medier som Facebook og Linkedin med tilbud om arbejde.

- Der er mange snydere derude. De misbruger folks desperation efter et nyt job. Det lyder så hyggeligt det hele, men det er bagmændene, der vinder, siger Kim Soelberg Jørgensen, administrator for 'Netværk hvor jobsøgende og arbejdsgivere mødes', der har over 7.000 medlemmer på Linkedin.

Her smider han jævnligt medlemmer ud eller sletter nye jobopslag, fordi de ligner pyramidespil.

Søger job på Facebook og Linkedin
En af de personer, der er blevet snydt med et fupjob, er 42-årige Allan B. Kjeldsen. Som arbejdsløs sælger blev han lokket med et job som salgskonsulent for en vinduesproducent.

- Jeg opfattede det som et seriøst jobtilbud. Jeg tjekkede blandt andet virksomhedens hjemmeside, og det virkede som et fint sted for mig at arbejde, siger han.

Men da det kom til stykket, endte han med at skulle sælge skønhedsprodukter i en svindlers pyramidegeschæft.

Fem tip på Avisen.dk Sådan spotter du et fupjob

- Jeg er blevet taget i røven, fordi jeg søger job, siger han.

Indenfor de seneste år er det blevet mere almindeligt at bruge sociale netværk som Facebook og Linkedin til jobsøgning.

Fordelene ved netværkene på Facebook og Linkedin er for svindlerne, at der er samlet masser af arbejdsløse på et og samme sted, fordi der er grupper for arbejdsløse. Dermed er det let at finde og henvende sig til de arbejdsløse.

Virker lovende
Det gælder også Avisen.dk's egen Facebook-side, Arbejdsløse er ikke idioter, hvor der jævnligt bliver reklameret for pyramidelignende job blandt de flere end 5.000 medlemmer.

Tendensen kan også genkendes i fagforeningen Business Danmark, hvis medlemmer er sælgere.

- Det sker næsten hver måned, at et af de medlemmer, jeg er i kontakt med, bliver kontaktet med den slags tilbud. Jobbet virker umiddelbart lovende, men begynder at virke underligt, når man kommer til aflønningsformen, siger jobkonsulent Irene Nielsen.

Skal hverve flere forhandlere
Jobtilbuddene kan enten være deciderede pyramidespil eller såkaldt 'multi level marketing'.

Egentligt pyramidespil er, når det koster penge at blive forhandler i netværket, og man tjener penge ved at hverve nye forhandlere under sig, mens der ikke er noget reelt produkt at sælge. Pyramidespil er forbudt i Danmark.

Læs på Avisen.dk Sådan blev Allan snydt af pyramidesvindler

I 'multi level marketing' tjener forhandlerne penge ved at sælge et fysisk produkt - for eksempel skønhedsprodukter - men scorer samtidigt procenter af salget hos de forhandlere, de selv har hvervet.

Hold øje på nettet
De suspekte jobhenvendelser til arbejdsløse er særligt farlige, når de kommer på et forum som Linkedin.

For at blive medlem af for eksempel 'Netværk hvor jobsøgende og arbejdsgivere mødes' skal man nemlig godkendes til gruppen.

- Jo mere der er gatekeeping, jo mere forventer man, at der er styr på det, siger Niels Ole Finnemann, leder af Center for Internetforskning ved Aarhus Universitet.

- Men selv hvis der er en gatekeeper, er der ingen garanti for, hvad der foregår indenfor. På nettet er der ikke nogen redaktionel garanti. Man bliver udsat for alt, også fup og bedrag. Det er op til den enkelte bruger selv at vurdere indholdet, og det er et mere broget landskab end andre medier, siger han.

Mere om Facebook og job på Avisen.dk:

Facebook og Twitter afgør jobvalg

Sådan bruger du sociale medier i jobsøgningen

Op og ned om Linked-in

0 kommentarer
Vis kommentarer