Over 100 dræbt i libysk klan-fejde

Mere end 100 mennesker er på 10 dage blevet dræbt i sammenstød mellem to klaner i det sydøstlige Libyen

Heftige kampe mellem to klaner i den sydøstlige del af Libyen har kostet mindst 136 mennesker livet i løbet af de seneste 10 dage. Det oplyser kilder fra klanerne, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi har været under belejring i en uge. Siden sammenstødene begyndte, er 113 personer blevet dræbt - deriblandt seks børn, siger Issa Abdelmajid, leder for Toubu-klanen.

Yderligere 241 medlemmerne af hans klan skal være blevet såret, mens antallet af dræbte fra Zwai-klanen er 23, mens 53 er såret.

Klanerne anklager hinanden for at være skyld i urolighederne og vil have verdenssamfundet til at standse volden.

Ifølge en kilde i Det Nationale Overgangsråd (TNC) skyldes konflikten en strid om kontrollen over lukrative smuglerruter.

Urolighederne har fundet sted i byen Kufra, som har 40.000 indbyggere. Byen grænser op til Egypten, Chad og Sudan. Toubu-klanen oplevede diskrimination under landets tidligere leder Muammar Gaddafi.

Det er endnu ikke lykkes for Libyens officielle ledelse at få kontrol over situationen i landet, efter at overgangsrådets styrker nedkæmpede den sidste modstand i Gaddafis fødeby Sirte den 20. oktober sidste år.

I en ny rapport fra menneskerets-organisationen Amnesty International fremgår det, at efterforskere fra organisationens har dokumenteret en række krigsforbrydelser udført af militser i landet. Der er også bevist tilfælde af fangetortur og fordrivelse af hele lokalsamfund.

Militserne støtter officielt overgangsrådet, men ifølge analytikere bruger de alligevel deres styrke som løftestang for at få den indflydelse, de selv mener at fortjene.

Oprøret i Libyen begyndte i februar 2011, og Nato kontrollerede luftrummet over Libyen fra 24. marts, efter at FN gav mandat til det og indførte en flyveforbudszone.

0 kommentarer
Vis kommentarer