Ekspert frygter katastrofe med IC4-tog

IC4-togenes computersystem bør granskes i bund. De kan være skyld i togenes bremseproblemer, mener ekspert

IC4-togene står fortsat på DSB-værkstedet i Aarhus. (Foto: Ernst van Norde)
IC4-togene står fortsat på DSB-værkstedet i Aarhus. (Foto: Ernst van Norde)

En af landets førende it-eksperter advarer nu i kraftige vendinger imod IC4-togenes computersystem, som han mistænker for at være skyld i togenes bremseproblemer.

Lektor Erik Frøkjær opfordrer til, at der nedsættes et ekspertudvalg, der skal undersøge systemerne. Ellers frygter han det værste:

- Det kan ende i, at et IC4-tog brager ind i et andet tog, og det vil altså sige, at vi ikke bare har en ulykke, men en katastrofe, siger han til TV 2 Nyhederne.

Erik Frøkjær er lektor på Datalogisk institut på Københavns Universitet og har speciale i at analysere offentlige virksomheders køb af store it-systemer. Han mener, IC4-togenes computersystemer er farlige.

- Tre sikkerhedskritiske delsystemer på IC4-toget har fået konstateret fejl. Det er sammenkoblingen af togene, det er problemer omkring de alarmer, der bliver sendt til lokoførerne, og så er det problemer omkring bremsecomputeren, siger Erik Frøkjær.

IC4-togenes bremseproblemer undersøges netop nu af havarikommissionen. I en foreløbig rapport vurderer de, at bremseproblemerne skyldes fedtede skinner.

Det er dog ikke er blevet konstateret glatte skinner i nogen af de konkrete tilfælde, hvor der har været problemer med bremserne.

Erik Frøkjær opfordrer derfor til, at der bliver nedsat et uvildigt ekspertudvalg, der skal granske computersystemet helt ned i programmeringskoderne.

Både Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil ifølge TV2 se på sagen.

- De her IC4-tog må ikke komme ud og køre, uden vi er 100 procent sikre på, at der ikke er fejl på dem. Jeg bakker helt op om, at vi skal have undersøgt computerne, siger trafikordfører for Dansk Folkeparti Kim Christiansen.

0 kommentarer
Vis kommentarer