Hul i momsloven koster danskere jobbet

Send magasinet fra et land udenfor EU og spar på momsen. Momshul sender danske job til udlandet

Bliver ugebladet eller det glittede månedsmagasin trykt udenfor EU, så sparer udgiverne momsen, når bladene sendes til danske abonnenter.

Og momsreglerne har allerede flyttet grafisk produktion ud af landet. Indtil nu har det kostet de danske grafiske virksomheder over to milliarder kroner i tabt omsætning og knap 500 job, vurderer Grafisk Arbejdsgiverforening.

Momsloven blev vedtaget af Folketinget i 2005. Magasiner og tidsskrifter trykt inden for EU pålægges moms, men uden for EU momsfritages bladene, når de distribueres til abonnenter i Danmark som såkaldte småforsendelser.

- Vi advarede allerede i 2004 imod, at det her ville koste omsætning og arbejdspladser i Danmark. Og vi fik desværre ret, siger direktør i Grafisk Arbejdsgiverforening Lars Bram i en fælles pressemeddelelse fra arbejdsgiverforeningen og HK/Privat.

- Det er tåbeligt at forære milliardomsætning og solide job væk på grund af et hul i loven. Og det må den tidligere regering alene tage hovedansvaret for, siger han.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) har fremsat et lovforslag, der skal lukke momshullet og stoppe spekulationen i momsreglerne på tværs af landegrænser.

- Så sent som i sidste måned bukkede et af Danmarks største trykkerier, Datagraf Graphics i Auning, under for krisen. Det viser, at økonomien i den grafiske branche er under stort pres, siger Simon Tøgern, formand for HK/Privat.

Ifølge Grafisk Arbejdsgiverforening er det magasiner som Bo Bedre, Women, Illustreret Videnskab, Alt om Data m.fl., der sendes direkte til danske abonnenter fra ikke-EU-lande.

Helt konkret trykkes mange af de største danske tidsskrifter i Schweiz eller Norge og sendes efterfølgende til abonnenter i Danmark.

- Trykkerierne her er slet ikke blandt de allermest konkurrencedygtige i Europa. De to lande er i den her sammenhæng kun interessante, fordi udgiverne sparer 25 procent i moms, siger Lars Bram.

0 kommentarer
Vis kommentarer