Her er de lediges liggetider

Dit postnummer afgør dine chancer for at få hjælp og komme tilbage i arbejde, skriver Avisen.dk

I Morsø Kommune går man ledig i 13 måneder, før man finder et job. I Ballerup Kommune slipper de ledige med ni en halv måneder.

Den gennemsnitlige liggetid for en ledig sjæl er i høj grad afhængig af, hvor kommunegrænsen går, viser tal fra LO’s jobcenterindeks.

- Det er urimeligt, at chancen for at få hjælp og komme hurtigt i arbejde bliver afgjort dit postnummer, siger sekretær i LO Ejner K. Holst.

Den store forskel
Der er 91 jobcentre fordelt rundt om i landet. På nær de små kommuner, repræsenterer et jobcenter én kommune.

Se kort på Avisen.dk Så lang tid er din nabo arbejdsløs

Det er naturligt, at der er forskel på hovedstadskommunen Ballerup og Morsø Kommune i Limfjorden, siger Ejner K. Holst.

Men selv når man kigger på kommuner, der ligner hinanden geografisk og befolkningsmæssigt, ses store udsving i ledighedsforløbene. Det er her hunden er begravet.

LO: Skævt resultat
Gladsaxe Kommune og Ballerup Kommune er eksempelvis sammenlignelige.

Alligevel var det gennemsnitlige ledighedsforløb 49 dage længere i Gladsaxe i 3. kvartal af 2011 end i Ballerup.

- Det er det skæve resultat af, at kommunen agerer vidt forskelligt. Vi kan se, at kommunerne arbejder inden for deres egne snævre kommunegrænser, men sådan er arbejdsmarkedet ikke indrettet. Der er ikke 91 arbejdsmarkeder i Danmark, siger Ejner K. Holst.

Rendyrket sludder
Hos Kommunerens Landsforening har direktør Kristian Wendelboe ikke den store forståelse for LO's synspunkt.

- Det er noget rendyrket sludder. Kommunerne ved godt, at arbejdsmarkedet ikke stopper ved kommunegrænsen, siger han.

Læs på Avisen.dk Det virker! Ledige skal i lynaktivering

Kristian Wendelboe medgiver, at der er forskel på, hvilket gear kommuner er kommet op i, siden de overtog de ledige på dagpenge fra de statslige jobcentre som del af kommunalreformen.

Plads til forbedringer
- Der er plads til forbedringer, men modsat LO, mener vi ikke, at det gamle system var fantastisk, siger Kristian Wendelboe.

Han peger på, at der er gode grunde til at kommunerne har overtaget opgaven fra staten.

- Det er kommunerne, der er tættest på deres borgere, og det er kommunerne, der har det største økonomiske incitament til at få folk i arbejde, siger Kristian Wendelboe.

Forsker: Opsplittet arbejdsmarked
På Aalborg Universitet deler arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen opfattelsen af, at de mange jobcentre giver problemer.

- LO har en væsentlig pointe. Vi har lige lavet en undersøgelse, der viser, at jobcentrene laver deres egne strategier. De 91 jobcentre betyder, at vi får et opsplittet arbejdsmarked, siger Henning Jørgensen og fortsætter:

- Man kan jo godt sætte spørgsmålstegn ved, om det er rimeligt. Jeg ser gerne, at vi i stedet får en model med én centralt fastlagt arbejdsmarkedspolitik, der forpligter alle.

Regionalt fokus
Både Ejner K. Holst og Henning Jørgensen taler for, at beskæftigelsesindsatsen bør orientere sig regionale snarere end kommunalt, som de mener, at det er tilfældet i dag.

0 kommentarer
Vis kommentarer