Politi passer på verdens største karneval

Nerver på i Rio de Janeiro forud for karnevallet, men en poltiistrejke nåede akkurat at blive afblæst - nu ser verden til, om Brasiliens megacity er klar til fodbold-VM og Olympiske Lege

Glimmer, farver og fjer er en standard-del af kostumerne ved karnevallet i Rio de Janeiro. (Foto. AP)
Glimmer, farver og fjer er en standard-del af kostumerne ved karnevallet i Rio de Janeiro. (Foto. AP)

For bare én uge siden gik politiet i Brasiliens næststørste by, Rio de Janeiro, i arbejde efter en strejke, som skabte dybe panderynker og frygt for eksplosion i kriminaliteten forud for de to verdensbegivenheder, som Brasilien er vært for i de kommende år: Fodbold-VM i 2014 og De Olympiske Lege i 2016, hvor netop Rio er værtsbyen.

En lignende politistrejke - hvis baggrund er uenighed om et lønkrav - i hovedbyen Salvador i den nordøstlige delstat Bahia førte for få uger til, at 3600 soldater og føderale politibetjente måtte rykke ind for at genoprette roen efter et boom i kriminalitet. Lignende problemer var frygtet i Rio, men ifølge telegrambureauet AP slap byen for uroligheder under strejken. Årsagen kan, skriver bureauet, være, at tilslutningen til strejkeparolerne ikke var særligt stor, så det kom aldrig på tale at indkalde soldater til at passe på byen.

Beroligende for sporten
Og derfor er det også det ordinære politi, som i disse dage passer på verdens største karneval. Hidtil er der ikke rapporteret om større voldsomheder, end der 'normalt' vil forekomme, når et par millioner mennesker fester i en by, som rummer et betragteligt potentiale for kriminalitet under dagligdags omstændigheder, og det virker alt andet lige beroligende på arrangører for - og kommende deltagere i - de store sportsbegivenheder i de kommede år.

Så dansen går i Rios gader, og det har den officielt gjort siden i fredags. Men allerede inden den officielle start på festlighederne har de hundredetusinder af aktive taget forskud på fornøjelserne, som i alt ventes at sende op mod to millioner mennesker på gaderne, inden karnevallet slutter i morgen, tirsdag.

0 kommentarer
Vis kommentarer