De unge melder sig syge

Slæber dårlig kultur med sig fra skoletiden, siger cheferne - nej, det skyldes stress, siger fagforeninger

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Unge har langt flere sygedage end de ældre på arbejdsmarkedet.

Både i den private og den offentlige sektor ligger de unge mellem 20 og 30 år i top, når det gælder sygdom. For eksempel havde de 25-29-årige kommunalt ansatte 14,4 sygedage i løbet af 2010, mens seniorerne på de samme arbejdspladser holdt helbredet højt og kun lagde sig syge 10,7 dage. Med andre ord, var de unge medarbejdere i kommunerne 35 procent mere syge end de ældste medarbejdere.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som Ugebrevet A4 har analyseret.

I landets største fagforening peger man på, at mange unge får et arbejdschok, når de får deres første job.

- Det kan være et chok for mange unge at få de første job. De unge er ikke vant til at være på arbejdsmarkedet, hvor kravet er, at de skal være 100 procent effektive hele tiden. Som mennesker er vi skabt til at skyde en hjort og derefter slappe af. Vi er skabt til at være effektive i en periode og så gå ned i gear,« siger Palle Larsen, leder af Arbejdsmarkedspolitisk afdeling i 3F.

Helt anderledes toner kommer fra Dansk Arbejdsgiverforening. Her er der stor tvivl over om det høje sygefravær blandt unge overhovedet skyldes sygdom.

- Tallene kunne tyde på, at de unge slæber en dårlig fraværskultur fra undervisningssystemet med ind på arbejdspladsen i de første år af karrieren. For virksomhederne koster fravær en hulens masse penge og griber ind i produktionen. Virksomhederne har ikke behov for øgede omkostninger. De har behov for at få øget konkurrenceevnen, siger Berit Toft Fihl, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening.

Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde siger: - Der er behov for selvransagelse, hvor unge kigger på, hvornår de er syge, og hvornår der er tale om mandags- eller fredagssygdom. Man skal ikke ligge på sofaen derhjemme, hvis man inderst inde godt ved, at man kan tage på arbejde.

Fagforeninger peger dog også på, at det er de unge på arbejdsmarkedet, der har små børn, som typisk slæber smitte med hjem fra daginstitutionerne, så mor eller far også bliver syge.

0 kommentarer
Vis kommentarer