Aftale med Japan skal give 5000 danske job

En handelsaftale med Japan kan give Danmark 5000 nye job og milliarder i statskassen, vurderer minister

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) er blevet enig med Japans økonomi-, handels- og industriminister Yukio Edano om, at der skal udarbejdes en frihandelsaftale mellem Japan og EU.

- Vi er enige om, at vi skal afslutte funderingerne under det danske EU-formandskab, og at vi derfor begge vil sætte turbo på for at sikre, at det kan nås, siger Pia Olsen Dyhr til Ritzau.

Japan er verdens tredje største økonomi, og hvis aftalen kommer i hus, vil EU kunne se frem til øget eksport til Japan svarende til 216 milliarder kroner.

Pia Olsen Dyhr kan dog ikke konkret svare helt på, hvor mange af de milliarder der vil ryge ned i den danske statskasse.

- Men succeskriteriet er i hvert fald nogle milliarder. Og det vil skabe over 5000 nye arbejdspladser i Danmark og samtidig fastholde mange eksisterende job, siger hun.

Japan er længe blevet kritiseret for at være for lukket hvad angår udenlandske firmaers muligheder for at byde ind på opgaver i den offentlige sektor. Det er et af de forhold, Pia Olsen Dyhr på vegne af hele EU-Kommissionen forsøger at ændre.

- Indtil videre har de åbnet op for deres banenet, og de er også villige til at se på vores andre forslag, siger Pia Olsen Dyhr.

- Vi håber blandt andet, at de vil åbne op på energiområdet. I lyset af ulykken sidste år lukker de en masse A-kraftværker, og der håber vi, at Vestas kan få en fod ind.

Af andre danske brancher, der kan nyde godt af, at dørene til det japanske marked bliver åbnet mere op, nævner ministeren fødevareindustrien og medicinalindustrien.

Det kræver dog, at Japans økonomi-, handels- og industriminister Yukio Edano er klar til at imødekomme EU's krav.

- Selvfølgelig vil Japan ikke åbne helt og aldeles, men som jeg hørte ministeren i dag, så er han villig til at gå langt, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun vurderer, at selv om man når til enighed under det danske EU-formandskab, vil der gå op til fem år, før den færdige frihandelsaftale er helt færdig.