Nu kan far og far snart blive gift

Men der bliver lagt sten i vejen for Washingtons homovielser - præsidentkandidat-kandidat Rick Santorum, den mest prominente modstander, lover fortsat kamp mod loven

Guvernør Chris Gregoire ser glad op på parlamentsmedlemmer Jamie Pedersen, som med sønnerne Anders og Leif i favnen smilende præsenterer sin 'partner og kommende ægtemand, Eric', som har Erik på armen og Trygve ved hånden. (Foto: AP)
Guvernør Chris Gregoire ser glad op på parlamentsmedlemmer Jamie Pedersen, som med sønnerne Anders og Leif i favnen smilende præsenterer sin 'partner og kommende ægtemand, Eric', som har Erik på armen og Trygve ved hånden. (Foto: AP)

Nu kan firkløveret Anders, Erik, Leif og Trygve se frem til, at deres to fædre, Jamie og Eric Pedersen, kan blive gift.

Jamie Pedersen er medlem af USA-staten Washingtons parlament. Og her var han i sidste uge med til at stemme for, at staten bliver den syvende i USA, som ligestiller homoseksuelle par med heteroseksuelle, når det gælder ret til vielse.
Læs:

Washington siger ja til homoægteskaber

I går skrev statens guvernør, Chris Gregoire, loven under i overværelse af flere end hundrede glade tilhængere, deriblandt Jamie, hans partner Eric og deres fire små drenge.

Den anden side af regnbuen
Også statens senator Ed Murray, som efterfulgte Washingtons første homoseksuelle lovgiver Cal Anderson ved dennes død, var til stede.

- Kære venner, velkommen på den anden side af regnbuen. Uanset hvad fremtiden byder, kan intet tage dette øjeblik fra os, sagde Murray.

Og nogen ville gerne tage øjeblikket, hvis de kunne. Indædt modstand mod ægteskab mellem mennesker af samme køn er - også i USA - en stærk faktor i det politiske liv.
Læs:

Homoseksuelle får lov at sige ja i kirken

Republikaneren Rick Santorum, som i øjeblikket truer Mitt Romneys drøm om at blive partiets præsidentkandidat, er i staten Washington forud for statens primærvalg 3. marts og vil i eftermiddag mødes med modstanderne af den lov, som guvernør Gregoire har skrevet under.
Læs:

Homohader stormer frem i Iowa

Mulig folkeafstemning
Hvis modstanderne - som de bebuder at ville forsøge - kan samle 120.577 underskrifter fra registrerede vælgere, skal loven sendes til folkeafstemning i staten i november, samtidig med præsidentvalget. Hvis ikke, træder loven i kraft 7. juni.

Guvernør Gregoire frygter ikke en folkeafstemning.

- Washington vil sige ja, fordi en familie er en familie, sagde hun, da hun havde underskrevet loven. Den indebærer et sidste skridt på vejen til ægteskabelig ligestilling, efter at Washingtons vælgere i 2009 stemte ja til en lov, som gav ligestilling til partnere af samme køn i alle forhold, undtagen netop ægteskabet.

Hvad var al balladen om?
Denne lov udvidede rettigheder, som var givet i 2006, efter at kampen for ligestilling for homoseksuelle havde varet i 19 år i staten.

- Om nogle år vil vores unger se tilbage og spørge, hvad al den ballade handlede om, sagde en smilende Jamie Pedersen, mens han stolt præsenterede sin ' partner og fremtidige ægtemand, Eric, som stod ved siden af med to små knægte i favnen.

En anden tilskuer til Chris Gregoires underskrivning var Audrey Daye, som selv voksede op hos to mødre. Hun havde sin syvårige søn, Orin, med.

- Jeg er så stolt over, at vores stat er på den rigtige side af historien, sagde hun.

Flere stater på vej
I forvejen er homoseksuelle vielser i USA tilladt i staterne Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont og i forbundshovedstaden Washington D.C, som teknisk set også er en stat. Desuden er de tilladt for medlemmer af visse indianerstammer i Oregon og Washington.

I en række andre stater synes lovgivning på området på vej. I går, samtidig med underskrivelsen i Olympia, Washington, stemte stats-senatet i New Jersey ja til et lignende lovforslag. Men her truer den republikanske guvernør Chris Christie med at veto'e loven.

Den største skuffelse for tilhængerne har været, at den ellers så frisindede vestkyststat Californien har rullet en lov om homo-vielser tilbage ved en folkeafstemning i forbindelse med det forrige præsidentvalg.
Læs:

Ny nedtur for giftelystne homoer