Græsk regering godkender nye besparelser

Den græske regering godkender de sidste spareforslag, som skal sikre endnu et lån fra eurolande

Den græske regering har godkendt den sidste del af en omfattende sparepakke, som de andre eurolande og IMF har krævet for at udbetale endnu en gigantisk hjælpepakke til Grækenland.

Godkendelsen var ventet, eftersom premierminister Lucas Papademos og hans regering allerede i sidste uge fremlagde besparelser på 320 millioner euro for de øvrige eurolande og Den Internationale Valutafond.

Regeringen i Athen håber, at de seneste besparelser baner vej for, at de andre eurolande, Den Europæiske Centralbank, ECB, og IMF mandag siger god for dem og frigiver den længe ventede hjælpepakke med nye lån på 130 milliarder euro.

Lån, som Grækenland skal have for ikke at gå statsbankerot i næste måned.

Iagttagere i Bruxelles siger dog, der stadig kun er en fifty-fifty chance for, at gigantlånet udbetales, da der stadig er tvivl om, hvorvidt grækerne også gennemfører de store besparelser.

Regeringen i Athen har også godkendt at gennemføre en gældsomlægning med private långivere. Omlægningen skal begynde den 8. marts og være afsluttet den 11. marts.

Omlægningen er en del af aftalen om hjælpepakken på 130 milliarder euro, og den græske regering vil vedtage lovgivning på området i løbet af den kommende uge, skriver Financial Times.

Omlægningen indebærer, at kreditorer afskriver 70 procent af deres tilgodehavender, som de har i græske statsobligationer.

Ejerne af obligationerne vil til gengæld blive tilbudt en udbetaling på 10-15 procent af deres indestående samt nye 30-årige obligationer.

Spareplanerne har skabt store protester i Grækenland, og det ser kun ud til at fortsætte. Grækenlands to største fagforeninger opfordrer nemlig arbejdere til at møde op foran det græske parlament i Athen søndag til nye protester.