Irsk underskud nedsætter Danske Banks skat

Bankens irske eventyr har kostet statskassen 3,4 milliarder kroner. Beskyldes for skatteshopping

Danske Bank sparer i skat her i landet, da de kan trække store irske underskud fra (Foto: Jens Dresling)
Danske Bank sparer i skat her i landet, da de kan trække store irske underskud fra (Foto: Jens Dresling)

Af det nyligt offentliggjorte 2011-regnskab fra Danske Bank fremgår det, at banken sidste år betalte næsten to milliarder kroner i skat.

Men kun de 492 millioner lander i den danske statskassen, mens 1,4 milliard betales i Norge (409 millioner), Sverige (772 millioner) og Finland (203 millioner), hvor banken har en væsentlig mindre omsætning end her i landet.

Baggrunden skal findes i Irland. Danske Bank har investerer voldsomt - for voldsomt ifølge afgåede direktør Peter Straarup, der påtager sig ansvaret -i den irske bankverden med giganttab til følge. Da ejendomsmarkedet i landet kolapsede røg bankerne med ned.

I 2010 valgte banken ganske praktisk at gå over til hvad der kaldes international sambeskatning.

Da der var overskud på det irske bankeventyr betalte Danske Bank selskabsskat i Irland, hvor den er på 12,5 procent. Her i landet er den 25 procent.

Banken trækker nu det irske underskud fra her i landet. Det fik i maj sidste år, i dagbladet Politiken, den daværende opposition i SF og Socialdemokraterne til at tale om 'skatteshopping'.

- Sagen viser, at der er grund til at overveje, om reglerne for sambeskatning fungere efter hensigten, sagde SFs skatteordfører Jesper Petersen dengang til avisen.

På det tidspunkt havde det irske underskud og Danske Banks beslutning kostet statskassen tre milliarder kroner. Med det seneste regnskab besparelsen på 3,4 milliarder.

- Staten giver reelt store kreditter til Danske Bank gennem det her. Det er efter reglerne, men måske burde banken fremhæve det lidt mere, siger skatterevisor Christen Amby til Politiken efter regnskabet kom frem.

Overfor avisen afviser Danske Bank, at der er nogen problemer i hvad de gør.

- Vores skattebetaling afspejler, at vi desværre har store underskud i vores irske forretning. Vi har samlet set betalt mere end 19 milliarder kroner i skat til Danmark i de seneste ti år og lever fuldt op til gældende skatteregler, siger økonomidirektør i Danske Bank, Henrik Ramlau-Hansen.

0 kommentarer
Vis kommentarer