Kloge udlændinge skal hurtigere i job

Regeringen vil bekæmpe spildet af indvandreres evner med en hurtigere vurdering af deres uddannelser.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) vil nu sætte farten op på vurderingen af de kvalifikationer, som udlændinge har med fra deres hjemland for at få virksomheder til at ansætte de veluddannede indvandrere. Det skriver Politiken torsdag.

- Det er ressourcespild, hvis de er nødt til at tage en uddannelse igen i Danmark i stedet for bare at komme i gang, siger Morten Østergaard til Politiken.

I regeringen er det ham, der har ansvar for forskning, innovation og videregående uddannelser.

Reaktionen kommer, efter at Politiken har omtalt en ny undersøgelse fra Anvendt Kommunal Forskning, som viser, at mange lærde indvandrere vælger at genuddanne sig i Danmark, fordi de ikke kan få job med deres medbragte uddannelse.

Styrelsen for Universiteter og Internationalisering kvalitetstjekker tilflytteres medbragte kompetencer. Og her kan man hjælpe de oversete indvandrere på vej, mener Morten Østergaard.

I dag er sagsbehandlingstiden i snit 28 dage, men den skal nedbringes med et nyt tiltag.

- Vurderingen af uddannelserne skal være så smidig som mulig, så vi vil her i 2012 indføre en turbovurdering. Inden for en arbejdsuge skal man kunne få en første vurdering.

- Dermed kan en arbejdsgiver, som overvejer at ansætte en med udenlandske uddannelsespapirer i tasken, hurtigt forud for en jobsamtale få afklaret relevansen i forhold til det danske arbejdsmarked, siger ministeren.

Samtidig vil ministeriet øge kendskabet til den offentlige kompetencevurdering ved at styrke informationerne til jobcentre, vejledere, sprogcentre og arbejdsgivere.

Flere eksperter kritiserer netop, at udlændinge ikke tilbydes kort opkvalificering, så de undgår at starte forfra i systemet. Morten Østergaard siger, at han gerne vil undersøge, om tilflyttere på en lettere måde kan få opgraderet deres cv.