Landbruget opretter særlig krisehjælp

Konkurser og tvangsauktioner rammer landmænd hårdt psykisk og socialt. Nu er der hjælp på vej.

Et beredskab bestående af psykologer og socialrådgivere står snart klar til at rykke ud og hjælpe fallitramte landmænd ansigt til ansigt.

Tilbuddet kommer, fordi man regner med, at flere og flere landmænd risikerer at få sociale og psykiske problemer som følge af økonomisk krise. Det skriver Kristeligt Dagblad fredag.

- Det har tidligere vist sig, at konkurser kan føre til meget tragiske situationer.

- Selvom landmænd er robuste folk, kan de også få brug for hjælp til at håndtere psykiske og sociale problemer, der kan opstå i kølvandet på en konkurs, siger områdedirektør i Landbrug & Fødevarer Leif Nielsen til avisen.

En af konsulenterne i det nye kriseberedskab er socialrådgiver Solvejg Høj. Hun har 23 års erfaring med at rådgive landmænd på det socialfaglige område via sin ansættelse som konsulent i flere forskellige landboforeninger.

- Der er et stigende behov for en social indsats over for landmanden, og her er det oplagt for os som socialkonsulenter at hjælpe folk videre til en ny tilværelse, siger hun.

Ifølge Solvejg Høj oplever landmanden ofte en konkurs som et stort nederlag.

- Det særlige ved landmænd er, at de aldrig har villet være andet end landmænd. De tror, tilværelsen er forbi, når de skal væk fra gården, siger hun.

Når bondemændene drukner i gæld og tvinges til at sælge gården eller sætte den på tvangsauktion, sender det ofte familien ud i en menneskelig krise. Ikke nok med at hjemmet skal skiftes ud. Det kan også betyde ny skole for børnene og nye naboer.

Forud for tvangsauktionen har landmænd i årevis kæmpet en indædt kamp for at beholde gården. Det får efterfølgende nogle til at gå ned med stress eller depression.

Det er lave priser på landbrugsvarer og store gældsposter, som har trængt landbruget op i en krog.

0 kommentarer
Vis kommentarer