Annonce:
Annonce:

Panserbassen kan holde fri på en 'øv-dag'

Det samlede sygefravær i politiet svarer i 2010 til at lukke Fyns politi i et helt år, skriver Avisen.dk

Ring og sig 'øv', og ta' enf ridag. (Arkivfoto: Jens Dresling)
Ring og sig 'øv', og ta' enf ridag. (Arkivfoto: Jens Dresling)
Annonce:
Følg Samfund

Snup en øv-dag og bliv hjemme, når lokummet brænder på hjemmefronten.

Det tilbud har cirka 100 politifolk i Ringsted kunne gøre brug af siden sommer.

De behøver ikke at melde sig syge eller forklare sig, hvis de af personlige årsager føler et akut behov for at blive hjemme.

- Hvis man ringer og siger ’øv’, har man i princippet ret til at holde fri, forklarer stationsleder Johnny Nilsson fra lokalstationen i Ringsted.

Øv for en dag
Øv-dage er en del af et pilotprojekt, som Midt- og Vestsjællands Politi har sat i værk. Øv-dage ryger ikke på sygekontoen, men tæller som fridage eller afspadsering.

Baggrunden for projektet er ønske om at nedbringe sygefraværet i politikredsen. Den tabte i 2010 arbejdskraft svarende til 62 årsværk til sygdom, skriver fagbladet Dansk Politi.

Læs på Avisen.dk De 20 tåbeligste pjækkeundskyldninger

Annonce:

Det ligger ikke langt væk fra landsgennemsnittet. Det samlede sygefravær for hele politiet svarede i 2010 til at lukke Fyns Politi i et år.

Krummer i at nedbringe sygefravær
Der er rum for forbedring konstaterer man i Midt- og Vestsjællands Politi.

- Man skal altid arbejde på at få sygefraværet længere ned. Det er svært at sige, om det er et for højt sygefravær, men der ligger nogle ressourcer at hente i sygefraværet, siger sektionsleder i HR-afdelingen i Midt- og Vestsjællands Politi, Stella Østerhaab.

Professor Niels Christian Westergård Nielsen fra Aarhus Universitet, der forsker i sygefravær, styrer ploven i samme spor.

- Der er helt klart rum for forbedring. Men man skal huske på, at der er en meget stor spredning i sygefraværet, alt efter hvilken branche man befinder sig i. Derfor er det svært, at vurdere om eksempelvis 10 årlige sygedage per medarbejder er meget, siger han.

Annonce:

Den store skræk: Øv på juleaften
I Ringsted, forklarer stationsleder Johnny Nilsson, at ordningen blev mødt med skepsis da ledelsen indførte den:

- Den store skræk var, at alle ringede juleaften og sagde ’øv’. Hvis den slags forekom ofte kunne det splitte sammenholdet i personalegruppen og få folk til at kigge skævt til vedkommende, der altid sagde 'øv'."[pagebreak]

Men skrækscenariet blev gjort til skamme. For siden sommer er der kun registreret tre eller fire tilfælde af egentligt 'øv'.

'Ingen misbrug af øv'
- Det har ikke skabt besvær, og der er ingen, der har misbrugt det. Man har muligheden for at sige ’øv’. Men der er stadig masser af gange, hvor vagten laves om i sidste øjeblik, uden at man gør brug af muligheden,” forklarer Johnny Nilsson.

Læs på Avisen.dk Fem råd fra lægen: Sænk dit sygefravær

Og på trods af den sparsomme brug af øv-dage er han glad for retten til at lade politiuniformen hænge, hvis fruen har forladt dig eller familien rammes af sygdom.

Annonce:

- Det er en god rettighed. Ingen tvivl om det. Det giver en større fleksibilitet for den enkelte medarbejder og kan sikre balancen mellem arbejdsliv og privatliv for den enkelte," siger Johnny Nilsson.

Ukendt øv-effekt
Øv-ordningen, der er et blandt flere andre tiltag, som afprøves i Ringsted, skal evalueres til foråret. Derfor kan man endnu ikke sige noget om øv-dagenes effekt på sygefraværet.

Stella Østerhaab fortæller om positive tilbagemeldinger og håber, at øv-dagene bliver udbredt til hele Midt- og Vestsjællands Politikreds, når ledelsen skal tage stilling til evalueringen.

Niels Christian Westergård Nielsen tror mest på, at øv-dagene kan have en slags inddirekte effekt på sygefraværet.

- Vi har ingen ekstakt viden om effekten af øv-dage," siger han, men peger samtidig på, at alene det at skabe et fokus omkring sygefravær ofte viser sig at påvirke det i en positiv retning.

Læs også: Kollegerne pjækker mere end du selv gør

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

rente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabat
Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt

Mere om krim med Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: