Ikke så meget snak – vis det!

Pressefotografernes 100 års jubilæum sætter en fed streg under billedet som mediernes vigtigste udtryk

De danske pressefotografer har 100 års jubilæum. (Foto: Kristian Linnemann/POLFOTO)
De danske pressefotografer har 100 års jubilæum. (Foto: Kristian Linnemann/POLFOTO)

’Don’t tell. Show!’ – ’Lad være med at sige det. Vis det’, siger man. Intet fanger beskueren som et billede, det er der masser af dokumentation for.

De danske pressefotografer har valgt at markere deres 100 års jubilæum i dag med udgivelsen af en kaffebords-bog – ’Vidnerne – Historien’ – på 2930 gram og 398 sider lækkert, glittet papir.

Den bog skal bladres
Den bog skal bladres! Ses for sine overdådige eksempler på PF’ernes kunst(håndværk). Men også læses for sine essays, hvor fotograferne har lukket skrivende kolleger og andre ordmennesker med ind i varmen til at fortælle historien om vidnerne og om, hvad pressefotografiet har givet og giver sine beskuere.

Det hele er med, og der lægges op til debat om det meste.

Ekstra Bladets tidligere chefredaktør Bent Falbert har fået lov at skrive om et af de mest omdiskuterede emner: ’Undercover – når pressefotografer bruger skjult kamera’, og han skriver også om ’Side 9-piger og hovedløse havfruer’. Forfatter og (oprindeligt) journalist Leif Davidsen skriver, at ’Et billede lyver aldrig, men gør fotografen?’ – om billedmanipulation og iscenesættelse.

Det digitale og den ældste
Vagn-Ebbe Kier, som var nærmest fast fotograf for modedronningen Margit Brandt, men som siden blev en af de første pionerer inden for digital fototeknik i Danmark, fortæller i ’Eksplosionsfare, falsk lys og en dogmefase’ om, hvordan teknikken også har flyttet pressefotografiet, mens den nu 97-årige Vagn Hansen under den korrekte overskrift ’Verdens ældste pressefotograf’ fortæller om sin første tid i faget og om sine første kolleger.

Søren Pagter, leder af fotojournalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, fortæller om, hvorfor der tales om ’The Danish Wave’, når danske pressefotografer vinder internationale priser. Og bogens billedredaktør Per Volkver, selv meddommer ved adskillige af de internationale konkurrencer, giver ’et forsøg på en forklaring’ i essayet ’#00: Om at redigere fotografi’.

Bogen, som er redigeret af Irene Greve, udkommer i dag på Forlaget Ajour.

0 kommentarer
Vis kommentarer