Hvis et dansk fængsel brænder

- Det vigtigste er at få alle ud af fængslerne. Problemet med undvegne fanger kommer i anden række, siger kriminalforsorgens sikkerhedschef

Brand i et fængsel 140 km fra den honduranske hovedstad, Tegucigalpa, kostede onsdag over 350 fanger livet. (Foto: AP)
Brand i et fængsel 140 km fra den honduranske hovedstad, Tegucigalpa, kostede onsdag over 350 fanger livet. (Foto: AP)

Mindst 358 indsatte mistede i går livet i en voldsom fængselsbrand i Honduras. Mere end halvdelen af fangerne i fængslet ventede stadig på deres dom.

Den seneste fængselsbrand med lignende dødstal var i 1930 i Ohio, hvor 320 indsatte omkom.

TV: Dødstal i Honduras stiger stadig

- Først skal de indsatte evakueres. Der vil formentlig være undvegne fanger, men den bekymring kommer i anden række, lyder det fra både kriminalforsorgen og Vestre Fængsel.

Sikkerhedschef Michael Gjørup har 30 års erfaring fra kriminalforsorgen og fulgte af faglig interesse nyhederne om branden i Honduras.

- Vi følger selvfølgelig den slags. Men det kan slet ikke sammenlignes med Danmark. I Honduras sidder der 6-7 mennesker på 10-12 kvadratmeter, siger Michael Gjørup til ekstrabladet.dk.

I Danmark har vi også en helt anderledes beredskabsplan:

- Vi har en overordnet beredskabsplan for pandemier, vandforurening, brand, hjertestop og fangeflugt, siger Michael Gjørup.

'Det ville aldrig ske i Danmark'
Kriminalforsorgens helhedsplan gælder for alle danske fængsler, men det er lederen af den enkelte institution, der beslutter, præcis hvordan de indsatte skal evakueres ved en eventuel nødsituation såsom brand.

Læs også: Politi slås med pårørende efter 'helvedesbrand'

Fængselsinspektør i Vestre Fængsel, Peter Vesterheden, tager brandrisiko meget alvorligt, men siger om Honduras-branden:

- Jeg skal slet ikke forestille mig, at en lignende situationen ville opstå i Danmark.

Alle celler i danske fængsler er udstyret med røg- og brandmeldere.

Så snart alarmen til en større brand er gået, indkaldes kriminalforsorgens krisestab, der i samarbejde med politi koordinerer indsatsen.

- I første omgang skal fangerne jo ud. Det der er det vigtigste er, at hverken personale eller indsatte kommer noget til, siger Michael Gjørup.

I Vestre Fængsel vil fangerne i fase ét blive evakueret på gårdtursarealet.

Evakuerede fanger vil som det første bliver anbragt i busser uden for fængslet. Herefter kan der ifølge Michael Gjørup gå 3-4 timer, før der er fundet pladser.

- De vil blive flyttet til gymnastiksale i andre fængsler. Nogle vil blive rykket sammen to og to i cellerne. Man vil flytte dem til skolestuer og biblioteker. Det egner sig bare ikke til længere ophold, siger sikkerhedschefen.

1 af 2 (Foto: AP)
2 af 2 Brand i et fængsel 140 km fra den honduranske hovedstad, Tegucigalpa, kostede onsdag over 350 fanger livet. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer