Danskere i luftdrama: Fly bragede forbi kun 100 meter fra os

Familie stadig chokeret, efter et fly pludselig strøg forbi deres eget med kun 100 meters afstand under rejse til Gran Canaria. - Det kan ske, siger flyseskabet Norwegian

Kim Amtrup er ikke tryg ved at skulle flyve hjem fra ferien på Gran Canaria (privatfoto)
Kim Amtrup er ikke tryg ved at skulle flyve hjem fra ferien på Gran Canaria (privatfoto)

- Stewardesserne kiggede uroligt på hinanden i ti sekunder, inden de svarede os, at 'det var helt normalt'.

Sådan siger danske Kim Amtrup til ekstrabladet.dk om flybesætningens melding, efter han onsdag eftermiddag under en rejse til Gran Canaria havde fået sig et gevaldigt chok.

Flyet med afgang fra Kastrup Lufthavn havde netop passeret Portugal omkring klokken 16, da et andet fly i 10 kilometers højde pludselig kom buldrende lige forbi med kort afstand.

- De (besætningen, red.) sagde, at afstanden mellem os var 300 fod, som jo er lige under 100 meter, fortæller Kim Amtrup.

Fik et chok
Han havde på et tidspunkt havde sat sig længere tilbage i flyet, hvor han var faldet i snak med en anden dansker. Hun sad ved vinduespladsen og Kim ved midtergangen.

- Jeg havde mit hoved rettet mod hende og dermed vinduet, og pludselig kommer det her modgående fly bragende forbi os. Det var ikke rigtig nogen rystelser, og måske netop derfor fik jeg mig et kæmpe chok, da det skete. Hjertet røg helt op i halsen, du ved, forklarer Kim Amtrup.

Han, konen, hendes søster og parrets søn befinder sig nu på Gran Canaria, hvor de skal holde ferie de næste to uger. Familien har det ifølge Kim Amtrup 'fint', men selv glæder han sig ikke ligefrem til hjemrejsen.

- Jeg ser det stadig for mig på nethinden og genoplever det, når jeg sover. Jeg har det ret skidt med skulle flyve hjem igen, for det var altså en meget ubehagelig oplevelse, siger han.

Norwegian: Det kan ske
Hos Norwegian har man endnu ikke modtaget nogen melding om, at de pågældende to fly skulle have været for tæt på hinanden. Informations- og marketingschef hos Norwegian i Danmark, Johan Bisgaard Larsen, vil dog ikke afvise, at det kan være sket.

- Vi har ikke modtaget nogen rapport på en flyvefejl, men jeg kan ikke afvise, at en sådan kan nå at komme. Flyvningen fandt sted i går, og der kan nogen gange gå et par dage, inden vi får en eventuel rapport, siger han.

I det europæiske luftrum skal minimumsafstanden mellem to fly være 1000 fod, eller hvad der svarer til 300 meter. Og det er i højden.

LÆS OGSÅ:

Airbus undgik flykollision i Denver

- Så det kan godt komme til at se ud, som om et andet fly er meget tæt på, selvom det måske ligger 300 meter højere eller lavere i luften, lyder forklaringen fra informationschefen, der dog har forståelse for, hvis det kan virke voldsomt, når et andet fly pludselig kommer susende forbi.

Skulle et andet fly alligevel komme inden for denne afstand, får piloten ifølge Johan Bisgaard Larsen en besked via flyets såkaldte antikollisionssystem. Om piloten på Kim Amtrups fly til Gran Canaria har fået det, vil han ikke afvise, da meldingen herom også kan være 1-2 dage undervejs.

- Men det er meget sjældent, at vi får sådanne meldinger, fortæller Johan Bisgaard Larsen.

Tidligere har vi dog set eksempler på fly, der er stødt sammen i luften. En af de absolut værste ulykker fandt sted i Sydtyskland i 2002 nær byen Überlingen. En tragedie, der kostede 71 mennesker livet.