Dansk øjenvidne: Optimisme i Libyen

Et år efter libyerne gik på gaden og indledte revolutionen er optimismen stor. Der venter stadig mange udfordringer, men libyerne tror på deres land

Der høres stadig enkelte skud i udkanten af Misrata i Libyen, og gaderne er sønderskudte af de kampe, der for få måneder siden lagde dem øde. Alligevel dukker nye butikker hver dag op i byen.

- Det er fantastisk at se børn lege på gaden. Hver dag kommer der flere frem, og hver dag bliver de lidt længere ude, fortæller Annemette Danielsen, der arbejder med rehabilitering af børn for Folkekirkens Nødhjælp i Misrata.

Den 17. februar er årsdagen for "Vredens dag". På denne dag for et år siden brød demonstrationer og oprør ud overalt i landet. Libyerne havde fået nok af landets mangeårige leder, Muammar Gaddafi.

- Det var en hård tid, men de libyere, jeg kender, vil se frem nu. De mener, at krigen er slut, siger hun i telefonen fra Misrata.

Den 20. februar holder libyerne deres første frie lokalvalg, der skal sikre befolkningen demokrati.

Annemette Danielsen mener, at det vil tage tid at genopbygge Misrata.

- Hele centrum er sønderbombet. Det ligner noget fra en film, fortæller hun om det arbejde, der ligger foran indbyggerne i Misrata, når de skal genrejse byen.

Alligevel dukker der blandt ruinerne skeletter op til nye huse som et bevis på, at byen vokser igen.

De mennesker, der har mistet familie og venner under de otte måneder lange kampe, vil tilbage til livet.

- Folkene i Misrata har været bombet inde, de har set arme og ben ligge på gaden, og de har måttet begrave deres børn i haven, fordi de ikke havde andre muligheder, forklarer Annemette Danielsen, der ikke er i tvivl om, at krigen har sat sit præg på libyerne.

Men det går fremad. Byens skoler genåbner, og blandt de ting, der smides ud fra klasselokalerne, ligger Gaddafis grønne bøger, der ikke længere skal påvirke børnene i Libyen.

0 kommentarer
Vis kommentarer