Henvendelsen fra Ekstra Bladet var ikke just velkommen, da vi ringede til Henning Dyremose forleden.
Ærindet var, at den tidligere konservative finansminister og TDC-direktørs forældre og hans storebror ifølge den såkaldte Bovrup-bog var medlemmer af det danske nazistparti under Besættelsen.
Først tog ekspolitikerens kone mod besked, hvorefter parret diskuterede dæmpet i over et minut, mens bladets medarbejder ventede i røret.
Da Elly Dyremose vendte tilbage, var det med en melding om, at hendes mand var på vej ud ad døren og ikke havde tid.
Dyremose fik derefter et brev med opfordring til interview, men det afslog han med en kortfattet mail: 'Jeg er født efter krigen og er ikke i stand til at bidrage'.
Medlemmer i 1942
Hans far, Christian Dyremose, der var arbejdsmand, meldte sig ind i Det Danske Nationalsocialistiske Arbejderparti (DNSAP) 5. november 1942, da nazi-Tyskland havde holdt Danmark besat i to og et halvt år, og tysk sejr i krigen stadig var realistisk.
En måned senere meldte hans kone, Erna Dyremose, der var husmoderafløser, sig ind. Og 14. januar 1943 fulgte Henning Dyremoses ældste bror i en alder af 17 år efter.
Familien boede i Frederikssund, men flyttede et par år senere til Holstebro, hvor Henning Dyremose blev født i december 1945 som den sidste i en søskendeflok på seks.
Den nu 65-årige ekspolitiker har i interview beskrevet sit hjem som et socialdemokratisk arbejderhjem, hvor de politiske diskussioner var livlige. De ældste søskende var ifølge Henning Dyremose socialdemokrater, mens han selv blev konservativ under påvirkning af en af sine søstre og hendes kæreste.
Gert Petersen ungnazist
Det er ikke første gang, at Bovrup-bogen har dokumenteret, at en toppolitikers forældre stod på besættelsesmagtens side under krigen.
Sidst i 90' erne blev det kendt, at Poul Nyrup Rasmussens far, Oluf Nyrup Rasmussen, havde meldt sig ind i nazipartiet 9. april 1941.
Den tidligere socialdemokratiske statsminister har forklaret, at det nok skete, mens faderen søgte arbejde i Tyskland.
Men modstandskredse fra Esbjerg har hævdet, at Oluf Nyrup Rasmussen var kendt som nationalsocialist i hjembyen.
Poul Nyrup Rasmussen var ligesom Dyremose helt uden ansvar for begivenhederne dengang - han er født i 1943.
SF's mangeårige, nu afdøde formand Gert Petersen var som helt ung en overgang engageret på den forkerte side af 'kridtstregen'.
Som 13-14-årig havde han været medlem af den nazistiske ungdomsorganisation.
Senere gik han dog med i modstandsbevægelsen.
Gabestokken
Bovrup-bogen blev udgivet i 1946 af kredse inden for modstandsbevægelsen, der mente, at de tidligere nazister hurtigt efter besættelsen havde fået for gode stillinger og for indbringende forretningskontrakter.
Derfor ønskede de, at danskerne skulle have en mulighed for at finde ud af, hvem der havde været nazister.
Bogen blev forbudt, men nåede at blive ret udbredt.
Den indeholder navne, adresser og ofte også fødselsdatoer på over 22.000 personer.
Ud over de danskere, der blev medlemmer af DNSAP, nåede sympatien for - eller fascinationen af - nazi-Tyskland ud i andre kredse.
Kaj Munk, der i 1944 blev myrdet af en terrorbande i tysk tjeneste, så i 30' erne positivt på Hitler og Mussolini.
Og i 90' erne kom det frem, at digteren Ole Wivel i Anden Verdenskrigs første år var ganske betaget af nazismen.
Artikel-serie: Læs alle artiklerne om danskere i Hitlers tjeneste