Kloge udlændinge bliver overset

Veluddannede immigranter må tage dansk uddannelse for at få job. Ressourcespild for samfundet, lyder kritikken

Udenlandske vidensarbejdere skal hentes til landet for at få gang i væksten, lyder det ofte fra danske virksomheder. Men både offentlige og private arbejdsgivere overser de kompetente udlændinge, som allerede er her.

En ny undersøgelse fra Anvendt Kommunal Forskning (AKF) viser, at medbragt uddannelse og erhvervserfaring ikke hjælper indvandrere i beskæftigelse. Det skriver Politiken onsdag.

- Det er udelukkende dansk erhvervserfaring og dansk uddannelse, som hjælper indvandrernes beskæftigelseschancer.

- De medbragte kvalifikationer hjælper dem ikke, og det resulterer i et dobbelt ressourcespild for samfundet, siger Jacob Nielsen Arendt, forskningsleder i AKF, til Politiken.

AKF har analyseret 761 indvandrere fra Tyrkiet, Pakistan og Iran, som i gennemsnit har været her i 15 år på undersøgelsestidspunktet.

57 procent havde en gymnasial, erhvervsfaglig eller videregående uddannelse med fra oprindelseslandet, men uddannelsen gav dem ikke en højere beskæftigelsesfrekvens end indvandrerne helt uden uddannelse.

Hver tredje af dem med en erhvervsfaglig eller videregående uddannelse i bagagen har som reaktion på de manglende jobmuligheder valgt at tage en dansk uddannelse på mindst tilsvarende niveau. Det har givet udlændingene et job.

- Vi har en gruppe indvandrere, der igen og igen er blevet anset for at være problematisk og ressourcekrævende, og så tager arbejdsgiverne dem ikke ind.

- Reelt burde man se på gruppen som en ressource, som erhvervslivet kan anvende til at blive mere konkurrencedygtig, siger Garbi Schmidt, professor i kulturmødestudier ved Roskilde Universitet, til Politiken.

Erhvervsorganisationen DI mener ikke, at arbejdsgiverne har et ansvar. Chefkonsulent Sarah Gade Hansen påpeger, at der kan være mange årsager til, at de udenlandske uddannelser ikke kan bruges i landet, for eksempel et ringe kendskab til dem.