Spytslikkerkultur præger universiteterne

Universitetsloven har skabt for stor afstand mellem ansatte og ledelse. Ingen tør stå frem med kritik

En lang række universitetsfolk og debattører kritiserer universitetsloven for at have skabt en tavshedskultur på læreanstalterne.

Den hårde kritik kommer, efter at Information de seneste dage har beskrevet, hvordan en faglig strid på Aarhus Universitet er endt med en advarsel til professor Linda Koldau efter hendes offentlige kritik af arbejdspladsen. Det skriver Information.

- Universitetsloven har skabt en organisationsform, hvor ledelsen er blevet løsrevet fra dem, det handler om, nemlig de ansatte, siger Mogens Ove Madsen, lektor ved Aalborg Universitet, til Information.

Før universitetsloven i 2003 havde de studerende og ansatte direkte indflydelse på, hvem der sad i ledelsen, men i dag bliver de kun hørt uden garanti for, at ledelsen lytter.

Resultatet er ifølge flere kilder, at ingen tør stå frem med kritik af frygt for konsekvenserne.

- Man fremelsker en spytslikkerkultur, siger dr.theol. Viggo Mortensen, der netop er fratrådt som professor på Aarhus Universitet.

Ifølge Hans Hauge, der er lektor på Aarhus Universitet og samfundsdebattør, ser ledelsen helst, at kritik kun fremsættes på de indre linjer.

- Vi ældre kan godt udvise en vis form for senil ulydighed, men de fleste på universitetet holder kritikken for sig selv for ikke at lægge sig ud med nogen, siger Hans Hauge til Information.

Flere studerende på Aarhus Universitet kalder situationen for "et tavhedshedstyranni". Ledelsen på Aarhus Universitet afviser kritikken og siger, at den aktuelle sag handler om ledelsesproblemer.