Græsk nedtur er endnu værre end frygtet

Den græske økonomi skrumpede i 2011 med hele 6,8 procent, viser nye statistiske tal - det er værre end ventet

Den økonomiske aktivitet i Grækenland er i frit fald.

Det dokumenterer officielle tal fra det græske statistiske kontor Elstat tirsdag.

Det græske bruttonationalprodukt (BNP) var i 2011 hele 6,8 procent mindre end i 2010, hvor det gældsplagede land i øvrigt også oplevede et dramatisk BNP-fald på 4,5 procent.

De nye deprimerende tal kommer kun få dage efter offentliggørelsen af arbejdsløshedstal, der heller ikke er særlig opmuntrende.

Arbejdsløshedskøen vokser og vokser og er nu oppe på 20,9 procent mod 18,2 procent i oktober.

BNP-tallene er værre end ventet og tegner billedet af et regulært sammenbrud i den græske økonomi. Den græske centralbank vurderede indtil for nylig, at økonomien i 2011 kun var skrumpet med knap fire procent.

Ifølge finanseksperter er den politiske sparepolitik hovedforklaringen på det dramatiske fald i den græske økonomi. Og der er ikke udsigt til nogen bedring foreløbig.

Alene i 2012 skal Grækenland finde besparelser på mere end tre milliarder euro på de offentlige budgetter.

EU kræver, at den græske regering skal finde ekstra besparelser på 325 millioner euro i 2012 som betingelse for at frigive den næste hjælpepakke, som formentlig kommer til at ligge på omkring 130 milliarder euro.

De to største politiske partier i Grækenland skal også love, at de vil overholde spareplanen - også efter et kommende valg.

Endelig kræver EU, at den græske stat laver en gældsaftale med de private banker, som ejer græske statsobligationer, og på den måde får reduceret statsgælden.

0 kommentarer
Vis kommentarer