Komiker: Jeg forstår utroskab

Valentines Interview: 39-årige Jacob Tingleff prøver at være romantisk og mener, at sex bliver for kedeligt med årene

Om monogami: Vi sammenligner os altid med dyr. Og ser man på aber, så er det ikke ligefrem det de praktiserer mest. Så det er jo ikke nogen naturlig indordning set fra et biologisk synspunkt. Det er en samfundsmæssig ting, der er blevet presset ned over folk, fordi det er praktisk og trygt. (Foto: Linda Johansen)
Om monogami: Vi sammenligner os altid med dyr. Og ser man på aber, så er det ikke ligefrem det de praktiserer mest. Så det er jo ikke nogen naturlig indordning set fra et biologisk synspunkt. Det er en samfundsmæssig ting, der er blevet presset ned over folk, fordi det er praktisk og trygt. (Foto: Linda Johansen)

- Jeg gør nok for lidt, svarer Jacob Tingleff til spørgsmålet om, hvor meget han fodrer romantikken derhjemme. Han skal også lige overveje om konen gennem 12 år skal have blomster i anledning af Valentines Day i dag.

- Jeg synes det med blomster bliver sådan lidt forstillet. Og jeg er alligevel bagud på point. Jeg skal optræde i aften, så jeg er slet ikke hjemme, siger han og griner lidt genert.

Hemmelig komiker
39-årige Jacob Tingleff er ikke en af dem, man kender fra ’4-stjerners’ middag eller ’Kvægræs’, hvor semi-kendte danskere ynder at dele diverse talenter - eller mangel på samme. Faktisk er han en af de mere hemmelige stand-up komikere herhjemme.

- Jeg har bare aldrig følt, at jeg har brug for at deltage i de der ting. Jeg har det bedre med at sidde derhjemme foran computeren, lyder det. En af de aktuelle ting, som er blevet til hjemme i huset i Vangede er showet ’Guide til parforhold’, som udkommer i dag på DVD.

Fra forelskelse til graven
- Det er ikke en guide til, hvordan man får et lykkeligt parforhold, hvis man tror det. Men mere om parforholdets vej fra den spæde start til - graven. På den ene eller den anden måde ender det jo altid i graven. Jeg synes især, det er fascinerende at nogen ender i jorden, inden de bryder parforholdet - i modsætning til dem, der giver op undervejs.

For hans eget vedkommende kender han faldgrupper og udfordringer i et forhold, der i et samfund med rekordmange skilsmisser, har varet længere end de flestes.

Tvivlende øjeblikke
- Det værste ved parforhold er de situationer, hvor man ikke kan se en ende på det. Tænker nu er vi her. Nu har vi formeret os, vi har et ansvar. Fuck mand hvor stopper det.

Det er de der øjeblikke med tvivl, som kan bunde i en stor eksistentiel tvivl. Er jeg det rigtige sted i mit liv, er alt som det skal være. Og så kan det helt banalt være, hvis man står i en bar og møder en eller anden sød pige, og tanken popper op i et splitsekund. 'Tænk, hvis jeg ikke var gift'. Og så går du hjem og har glemt det dagen efter.

Og det bedste?

- Det lyder banalt. Men der er virkelig trygheden. At man har en base, hvor man føler sig godt tilpas. Et sted hvor man kan give det bedste videre videre til sine børn. Det betyder enormt meget.

Mister mere end man får
Selv om den 39-årige komiker måske er blevet lidt rusten i blomster og kærlighedserklæringer, betragter han sig selv som en romantiker.

- Jeg mener det kunne være rigtig fedt, at gå hele vejen med en anden person. Men det er sgu ikke nemt. Det sværeste nok at lade være med at gå i panik og ende i en lang række af kompromiser. Og hvornår er det så, at kompromiserne ikke længere kan konkurrere med den personlige frihed.

Det tror jeg er det store spørgsmål. Hvornår mister man mere, end man får. Dog er det hele anderledes, når man har børn. Så vil man gerne vil holde fast, uanset hvad der sker.

Tilfældigt tog-møde
Jacob Tingleff selv mødte selv sin kæreste i et tog på vej til et job i Sønderjylland.

- Hun havde sat sig på min plads i toget og så faldt vi i snak. Hun skulle kun til Nyborg, så vi havde ikke så lang tid. Inden hun gik ud af toget, sagde jeg til hende, at hun var den smukkeste, jeg nogensinde havde mødt, og om jeg måtte ringe til hende. Jeg ringede straks dagen efter, da jeg var tilbage i København, og hun kvitterede med et 'slap lige af'. Men vi blev kærester og har nu været sammen i 12 år. Det er da lidt romantisk.

Forstår utroskab
Men selvom komikeren håber på den evige kærlighed, så kan han godt forstå, at nogle parforhold ender med at den ene part er utro.

- Alt er jo i opløsning i samfundet i dag. Folk har ikke brug for hinanden. Jeg ser mange i min vennekreds som er endt i to parallelle liv, der bare kører. Det bliver nærmest som en fabrik med børn og madpakker. Man glemmer at være kærester med hinanden, og der er masser af små ting, der irriterer en og som bare vokser sig større og større fordi, man er kommet ud af form med at tale sammen. Mange ender med at sige.

Det her gider jeg ikke. Nu skal jeg have noget spænding og noget passion - og så går de ud og finder noget andet.

Aldrig selv utro
Han understreger, at det selvfølgelig kommer meget an på, hvordan man er som menneske. Han har aldrig selv været utro, og den sti vil han gerne holde ren.

- Det er nok fordi, jeg er så dårlig til at lyve. Men jeg synes rent principielt, at det er ekstrem egoistisk, at man er sammen med et menneske, der er gift. Man lægger en kæmpe lort i en anden persons liv, siger han og fortsætter:

- Jeg tror godt forhold kan overleve, hvis man har et smutter til en julefrokost. Men måske skulle man lade være med at fortælle det. Hvis man fortryder og virkelig gerne vil sin kæreste, så skal man nok bare holde sin kæft.

Kedelig sex
- Hvad med sex, bliver det ikke kedeligt efter så mange år?

- Mega kedeligt. Jeg tror da, der er masser af gifte par, der ikke dyrker sex. Især i perioden efter et barn. Man får ikke noget søvn og alt brænder bare sammen. Det er ikke nødvendigvis den ene part, der tigger om sex, fordi den anden ikke vil. Det kan sagtens være begge to, der ikke orker det. Alligevel er der en dårlig samvittighed hos begge parter, fordi de ikke synes at de lever op til dame- eller herreblads-normerne

- Men du må da have et par gode råd, når du nu selv har fået det til at fungere så længe..

- Jo. Mit bedste råd er at tage tiden til forholdet. I det øjeblik, man sidder og er ved at bestille en weekendovernatning fem kilometer fra ens hjem, for at man kan drikke champagne sammen og være lidt alene. Så skal man ikke tøve og sige. 'Det er også for åndsvagt. Man kan få nye havemøbler for de samme penge'.

Det sker alt for ofte, at praktikken er det, der afliver romantikken. Og så kan man blot håbe, at man stadig har lyst til at lave ting sammen.